Torigrillillä keksitään vaikka lisävaihtoehtoja: "Asiakas on hymyn arvoinen"

Wasana Huttunen pitää kunnia-asianaan, että jokainen löytää jotain thai-mausteiselta grilliltä.

Jos päivä on ankea, sen pelastaa piipahdus Viitasaaren torigrillille. Siam Fast Food -yrittäjä Wasana Huttunen palvelee iloisesti ja nopsasti.

Mikäli grillilistalta tai lounasnoutopöydästä ei löydy mieleistä, hän keksii lisävaihtoehtoja. Tulee tunne, että Wasana ajattelee juuri sinun tarpeitasi.

– Arvostan jokaista asiakasta, joka haluaa maksaa minulle ruuasta. Meiltä pitää löytyä kaikille jotain mieleistä, pikkulapsista ikäihmisiin. Parasta mitä osaan tehdä, hän korostaa.

Alan taidot ovat kertyneet itseopitusti Raision suurtalouskeittiöstä, tädin konditoriasta Viitasaarelta sekä ABC Viitasaarelta.

Takana on melkein yksi vuosi yrittäjänä kaupungin vuokraamissa tiloissa. Päätös yrityksestä syntyi viime keväänä nopeasti.

– Halusin jotain uutta omaan elämääni ja halusin tuoda myös lisää elämää ja ruokavaihtoehtoja Viitasaaren keskustaan, niin että sinne poiketaan muualtakin. Tori on paljon hiljaisempi kuin 1990-luvulla, kun tulin tänne ensi kertaa.

Viitasaaren lounastarjonta on tällä hetkellä kokonaisuutena laaja. Huttunen on pikkuhiljaa totuttanut paikalliset siihen, että häneltä löytyy sopivan miedosti maustettua thairuokaa ja kevyesti valmistettua suomalaista kotiruokaa sekä houkutteleva salaattipöytä.

– Tulista maustekastiketta on niille, jotka sitä haluavat. Thai-ruoka ei ole hirveän tulista, koska chiliä ei lisätä kaikkeen. Enemmänkin inkivääriä, soijaa ja paljon yrttejä. Ruoka on kevyttä, koska siihen ei lisätä kermaa, melkein kaikki on maidotonta. Paahtaminen onnistuu ilman öljyäkin ja kookosmaitopohjainen ruoka ei sitä kaipaa, hän selvittää.

Hän pilkkoo itse kaikki wokkikasvikset, joita kesällä voi ostaa torilta. Myös lähijärvikalaa on käytössä.

Noin puolet asiakkaista hakee lounaan mukaan, mutta kesällä moni haluaa jäädä syömään terassille. Sisällä paikkoja on alle kymmenen.

Kesäavuksi ehtii tänä keväänä kokiksi valmistuva, 19-vuotias tytär Pinja. Aika näyttää, tuleeko hänestä vakituisempikin kumppani yrittäjä-äidille.

– Kesällä myyntiin tulee enemmän kahvileipää ja pientä suolaista, Pinja on parempi leipuri kuin minä.

Noin 25 vuotta Suomessa asunut, Thaimaan maaseudulla kasvanut, 46-vuotias Wasana on täysin suomalaistunut, vaikka ei pidä vieläkään kylmästä.

– Pidän rauhallisuudesta ja turvallisuudesta, siitä että asioiden hoito sujuu. Töiden jälkeen kotona on rauha, kukaan ei häiritse. Kunhan ensi vuonna työtahti tasoittuu, ehdin käyttää valmiiksi ladattua uimahalli- ja kuntosalikorttiani.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.