Äänekoski on poikkeus

Äänekoskella sosiaalidemokraateilla on syytä tyytyväisyyteen. Timo Harakka veti lapsuuden seuduillaan 960 ääntä ja nosti SDP:n kannatuksen 25,1 prosenttiin.

Muualla Keski-Suomessa puolueen kannatus olikin sitten katastrofiluvuissa. Se ei ole suuri uutinen, että vaikkapa Kyyjärvellä ja Kuhmoisissa SDP:n kannatus oli kuuden prosentin tasossa. Mutta se on jo merkittävä asia, että koko Keski-Suomessa kannatus on vain 14,1 prosenttia. Jyväskylässä kannatus vaipui 13,8 prosenttiin.

Perussuomalaiset ovat Keski-Suomessa nyt sosiaalidemokraatteja vahvempi puolue 16,9 prosentin kannatuksella. Toimi Kankaanniemi ja Mauno Vanhala keräsivät yhteensä 7 077 ääntä maakunnasta, kun SDP:n Harakka ja Tuula Peltonen kokosivat yhteensä 5 397 ääntä.

Jyväskylässä SDP:n kannatus romahti edellisiin eurovaaleihin verrattuna 10,8 prosenttiyksikköä. Viime eduskuntavaaleihin verrattuna pudotus on 7,5 prosenttiyksikköä. Jyväskylän Työväenyhdistyksen nokkahenkilöillä on pohdittavaa, sillä tällaisilla kannatuksilla vihreät ja vasemmistoliitto puhaltavat jo niskaan.

Jyväskylässä vihreiden kannatus oli 12,0 prosenttia ja vasemmistoliiton 11,2 prosenttia. Vihreiden touhukas Touko Aalto voi jaksaessaan jatkaa kääntää eurovaalipettymyksen seuraavissa eduskuntavaaleissa vihreiden historialliseksi ensimmäiseksi kansanedustajuudeksi.

Vasemmistoliitto on Keski-Suomessa jo vihreiden rinnalla. Matkaa sosiaalidemokraatteihin ei ole kuin kolme prosenttiyksikköä. Vasemmistoliiton päämaali lienee seuraavan vuoden aikana SDP:n äänestäjäkunnassa.

Keskustan ja kokoomuksen kannatus on ylitse viime eduskuntavaalien. Keskustan 24,4 prosentin kannatuksessa on nousua 2,6 prosenttiyksikköä. Keskusta on ylivoimaisesti Keski-Suomen suurin puolue, kun kakkosena oleva kokoomus keräsi 17,8 prosentin kannatuksen. Siinä nousua on 2,8 prosenttiyksikköä.

Eurovaalit petaavat ensi vuoden eduskuntavaalien asetelmia. Keskustan pylkönmäkeläinen Petri Honkonen oli ääniharava Saarijärvellä. Hän keräsi Keski-Suomesta 2 224 ääntä ja omaa mahdollisuuden keskustan nousevaksi nimeksi ja aikanaan Mauri Pekkarisen seuraajaksi. Pekkarinen pyrkii ensi kevään vielä täysillä eduskuntaan.

Kokoomuksessa Sinuhe Wallinheimosta tulee puolueen ykkösnimi ja Mikael Palola voi luoda asetelmia kansanedustajana tuleviin vaaleihin.

Euroopan parlamentista putosi kuusi kokenutta parlamentaarikkoa. Kokoomuksessa paikkansa menetti Eija-Riitta Korhola ja Petri Sarvamaa. Kristillisistä kokoomukseen siirtynyt Korhola oli Brysselissä vuodesta 1999. Sarvamaa istui vain kauden, mutta oli melko näkyvä parlamentaarikko.

Keskustan Hannu Takkula (39 782 ääntä) putosi varasijalle, sillä keskustan läpimenijäkolmikon Olli Rehn, Paavo Väyrynen ja Anneli Jäätteenmäki kannatus oli kovaa luokkaa kärkiviisikossa. Helsingin Sanomien ex-päätoimittaja Mikael Pentikäinen jäi jo kauaksi 17 694 äänellä. Väliin kiilasi Elsi Katainen Pielavedeltä.

Vihreiden entinen puheenjohtaja Tarja Cronberg Pohjois-Karjalasta pettyi ja putosi, samoin ortodoksipappi Mitro Repo (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.