Ääniheiluri on herkkänä

Pienestä voi olla kiinni eduskuntavaalien tulos Keski-Suomessa.

KSML-kyselyn mukaan keskusta on saamassa nykyisen määrän eli kolme kansanedustajan paikkaa. Vaikka puolueen kannatus on noussut viime eduskuntavaaleista kuusi prosenttiyksikköä 27,8 prosenttiin, se ei riitä neljänteen paikkaan. Loppukirissä keskusta tarvitsisi asemansa vahvistamiseen Keski-Suomessa noin 3 500 ääntä lisää.

Se lienee mahdollisuuksien rajoissa, sillä puolueen ehdokkaat käyvät kovaa kampanjaa. Anne Kalmari ja Mauri Pekkarinen kilpailevat ykkösasemasta. Se on samalla ottelua asemista puolueessa vaalien jälkeen ja ehkä ministeriydestäkin. Petri Neittaanmäki, Aila Paloniemi ja Petri Honkonen ovat myös olleet voimakkaasti esillä.

SDP:n paikkaluku pysyisi KSML-kyselyn mukaan samana eli puolue saisi kaksi kansanedustajaa. Kannatuksessa (19,1 prosenttia) ei näy Lauri Ihalaisen tuomaa piikkiä. Sosiaalidemokraateissa käydään myös ottelua kansanedustajuudesta, sillä ministeri Susanna Huovinen ja kuntapoliitikko Riitta Mäkinen ovat samojen äänten äärellä. Mäkinen olisi ollut lähes varma kansanedustaja ellei Ihalainen olisi päättänyt siirtyä ehdolle Uudeltamaalta tänne Keski-Suomeen.

Sosiaalidemokraatit toivovat, että Ihalainen keräisi perussuomalaisiin liukuneita duunariääniä takaisin.

SDP:n kolmas kansanedustajan paikka on 5 000 äänen päässä. 6 500 äänen menetys puolestaan veisi toisen paikan.

Perussuomalaisille kysely ennustaa kahta kansanedustajaa. Kärkijoukoissa lienevät ainakin Mauno Vanhala ja Toimi Kankaanniemi. Ja ehkä Teuvo Hakkarainen kerää protestiääniä ja uhkaa puolueen asiapoliitikkojen läpimenoa.

Kolmanteen paikkaan perussuomalaiset tarvitsivat yli 7 000 lisä-ääntä nykykannatukseen (17,0 prosenttia) verrattuna. Toisen paikan menetys puolestaan uhkaa, jos äänimäärä jää nykykannatuksesta 4 000:lla.

Kokoomus on menettämässä kyselykannatuksellaan (10,4 prosenttia) toisen paikkansa. Jotta puolue saisi nykyiset kaksi kansanedustajaa, se tarvitsisi 6 500 ääntä lisää. Mikael Palolan, Annamaija Mannisen ja Sinuhe Wallinheimon kärjittämä kampanja hamuaa yliopistokaupungin porvarillisia ääniä ja toisaalta myös vihreiden suunnan väkeä. Henna Virkkunen keräsi aikanaan myös viherääniä.

Vihreiden kampanjan yllättäjän roolissa voi olla Margo Saxberg. Hänen vaalisuosiotaan ei ole mitattu ja hän selvästi tavoittelee ääniä myös kokoomuksen suunnalta. Opiskelijapoliitikko ja puuhakas Touko Aalto sai Saxbergista haastajan. Tämä kisa voi siivittää vihreät ensimmäistä kertaa kansanedustajuuteen Keski-Suomesta.

Vihreiden kannatus (7,8 prosenttia) ennustaa nyt niukalla 1 000 äänen marginaalilla kansanedustajan paikkaa. Vasemmistoliiton (9,6 prosentin) kannatus näyttää tuovan lähes 4 000 äänen marginaalilla kansanedustajan. Eila Tiainen ja Juho Kautto lienevät kärkikahinoissa.

Kristillisillä on lavea lista, joka kärkinä ovat muun muassa Marika Visakorpi ja puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Kansanedustajan paikka on vain 1 500 äänen päässä.

KSML-kysely tehtiin 1000 ihmiselle Keski-Suomessa 23.–28. maaliskuuta. Sen teki Keskisuomalainen-konserniin kuuluva Tietoykkönen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.