Äijät on äijiä

Mikä oli vuoden 2016 sovinistisin tv-ohjelma?

En tiedä, mutta Teemu Selänteen isännöimä Supertähdet on vahva ehdokas. Huippu-urheilijoiden muisteloihin perustuvaan sarjaan valittiin vain yksi nainen: taitoluistelija Kiira Korpi. Ratkaisua perusteltiin sillä, että suuri osa Suomen naistähdistä on talviurheilijoita ja ohjelma kuvataan aurinkoisessa Kaliforniassa. No, mukaan otettiin kuitenkin alppihiihtäjä Kalle Palander.

Sarjan ennakkoinfossa Selänne tytötteli Korpea ja pohti, että mukaan olisi ehkä tarvittu toinenkin nainen, jotta ”tytöt saisivat tukea toisistaan”.

Äijäily jatkui myös ohjelmassa. Kun urheilijat pelasivat amerikkalaista jalkapalloa, Selänne kannusti muita kuin Korpea ei olisi olemassa. Vai voiko 27-vuotias nainen ottaa ”Hyvä äijät” -huutelun kohteliaisuutena?

Muutenkin Korpea kävi välillä sääliksi. Supertähtien tunnelma oli kuin oman kaveriporukkani mökkireissuilla. Keskustelut olivat miehisiä, tekemiset olivat miehisiä ja miehet olivat toisistaan innoissaan. Se oli varmasti hauskaa, mutta samalla aika itsekästä.

Pidän miesten ja naisten lukumäärän laskemista usein tasa-arvonipottamisena. Tehtävät ovat erilaisia, sukupuolten kiintiöt tekevät harvoin oikeutta kenellekään.

Supertähtien ansioksi onkin nostettava arjen sovinismin esille tuominen. Asetelma, jossa miehille on sallitumpaa vitsailla, kertoa pitkiä monologeja tai olla muuten vaan äänessä, on epäreilu. Silti sellaista tapahtuu aika usein.

Katsokaa vaikka ympärillenne työpaikan ruokapöydässä. Istuuko sielläkin Kiira Korpi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.