Äitiyspakkauksesta puuttuu perin oleellista

Miksi Kelan äitiyspakkauksessa ei ole ensimmäistäkään opusta, josta kävisi ilmi, että ihminen on myös henkinen olento. Että se suurenmoinen tuhiseva nyytti, joka alussa pukkaa unta ja kakkaa vuoronperään, aivan pian alkaa kasvaa ihmiseksi, jolla on myös henkistä elämää, ja jota myös pitäisi muistaa ravita.

Että hänellä on myös mielen maailma, josta tulee vahva osa identiteettiä tai tarrapaperi, joka kysymättä ja kyseenalaistamatta imee kaiken maailman turhuuden. Vaikka toisaalta. Olemalla barbaari, ahne ja itsekäs näyttää menestyvän, jos menestymisellä tarkoitetaan aineellista hyvää. Viimeisin 50 000:n euron menestyjä on BB-talon voittaja, joka ei tiedä, mitä on demokratia, joka luulee, että Tanska on saari, Ruotsin valuutta on kruuna ja Englannin dollari.

Mitä väliä, koska eihän sivistystä voi syödä ja bilettää voi ilman sitäkin. Ja vielä paremmin. Ruma ruumis on häpeä, mutta tietämättömyys ja tapojen puute ei ole.

Ihmiskäsityksemme on äärettömän rationaali ja ruumiillinen. Ruumis on temppelimme, jossa palvomme - ruumista.

PALVONTA ALKAA neuvolasta. Siellä mitataan ja punnitaan. Kaikki on hyvin, jos mahtuu käyriin ja keskiarvoihin. Alkumatka on kaikin puolin kovin aineellinen.

Sitä tukee loistavan suomalaisen etuuden, ilmaisen äitiyspakkauksen sisältö.Vuodesta 1937 lähtien jaettu pakkaus on uudistunut vuosien myötä.Viimeisin uudistus tekee siitä ekologisen. Kertakäyttövaipat on korvattu kestovaipoilla.

Suojelemme ympäristöä, mutta suojelemmeko lapsen mieltä. Vaatteiden, vaippojen, kondomien ja liukuvoiteen lisäksi pakkauksessa on helistin ja kuvakirja Lorutoukka. Siinä ovat henkiset virikkeet. Vanhemmille on parisuhdeopas, ja hyvä niin, koska vanhempien parisuhde on lapsen koti, mutta ei tietoa siitä, mihin lapsi lorua tarvitsee.

Eikä sitä kukaan kuulemma kaipaakaan. Äitiyspakkauksen sisällöstä päättää kuusihenkinen äitiysavustusraati, jonka neljä edustajaa on Kelasta ja yksi sosiaali-ja terveysministeriöstä ja yksi Stakesista. Hankintasihteeri Eeva Sahisenmukaan joskus jotain sellaisen tarpeesta on puhuttu, mutta kukaan ei ole sellaista tarjonnut. Seuraavan kerran tarjouksia kilpailutetaan ensi keväänä.

Saajat ovat pakkaukseen tyytyväisiä: "Sisältö on monipuolinen ja värit erittäin kauniita. Pakkaus on kerrassaan loistava." Viime vuonna Kela toimitti lähes 40 000 pakkausta.

SUOMEEN SYNTYMINEN ei ole enää lottovoitto. Eriarvoistuminen

ja -arvoistaminen ei ole vain aineellista.

Lottovoitto on syntyä kotiin, jossa vanhemmat ovat osa sukupolvien ketjua, jossa hiljainen tieto ja kulttuuriperintö siirtyvät ja jossa opitaan viimeisen tiedon lisäksi sellaisia asioita kuin kunnioitus, vastuukykyisyys ja empatia. Lottovoitto on syntyä kouluun, jossa ihmisyys on asia ja opettaja opetusvelvollisuutta enemmän.

Lottovoitto on jonain vuonna olla vanhempi, joka saa äitiyspakkauksesta paitsi lorukirjan, myös kirjan, jossa kerrotaan, miksi satu ja syli ovat lapsen henkisen kehityksen kannalta tärkeitä, mikä on kielen merkitys ajattelulle, mikä mielen maailma ja miksi se on tärkeä, mitä tunteet ovat ja miten niitä oppii tunnistamaan ja sietämään.

Julmaa eriarvoistamista on jättää suuri joukko lapsia osattomiksi ihmisyytensä koko ihmeen ymmärtämisestä.

UUSI OPETUSMINISTERI vaatikoon ensi töikseen myös sivistys- ja kulttuuri-ihmiselle paikkaa äitiysavustusraatiin. Saman tien voisi kysyä miksi sen nimi on äitiyspakkaus, onko se joku äidin ja vauvan juttu, josta isä on pihalla niin kuin Itävallassa.

Siellä nimittäin yritykset jakavat terveysministeriön luvalla äidille ja lapselle kaikkea kivaa ja isälle kirjekuoren, jossa on autolehti ja lahjakortti, jolla voi noutaa lähikaupasta sixpackin.

Ellei opetusministeri tee nopeasti jotain, täällä on yhä enemmän isiä, jotka pyhähtävät henkiselle kasvulle ja ottavat siihen johdattavan kirjan sijaan mieluummin sixpack-kupongin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen erikoistoimittaja ja kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.