Älä joulunakaan aterioi kuin lintu

Älä ihmeessä syö kuin lintu. Älä edes joulupöydässä. Tästä tärkeästä asiasta muistuttavat nimimerkit Sirkku ja Tulkku lintuharrastajien Tiira-lehdessä.

Kirjoittajat kertovat, että esimerkiksi varpusen pitää talvipäivänä syödä lähes puolet painostaan. 19-grammainen talitiainen joutuu ahmimaan vielä enemmän. Jos tarjolla on auringonkukan siemeniä, tarve on 15 grammaa vuorokaudessa. Se tarkoittaa, että tähän aikaan vuodesta lähes koko valoisa aika kuluu ravinnon hakuun ja syömiseen.

Tammikuun alkupuolen sanoma- ja aikakauslehdet ovat perinteisesti olleet täynnä erilaisia laihdutusohjeita. Siitä päätellen monet ihmiset ovat ainakin aiemmin ottaneet linnuilta syömisen mallia.

PEIPPOJA ON jäänyt poikkeuksellisen paljon Keski-Suomeen. Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen kirjoihin on saatu joulukuussa jo 30 peippoa, joiden tietysti kuuluisi olla muuttolintuja ja tällä hetkellä Länsi-Euroopassa tai ainakin Skandinavian eteläosassa.

Muitakin muuton laiminlyöneitä on tiedossa. Esimerkiksi punarintoja on ainakin viisi ruokintapaikoilla eri puolilla Keski-Suomea. Mustarastaita on varmaan satoja, mutta se ei nykyään enää ole ihmetyksen aihe. Mustarastaita jää tänne talveksi vuosi vuodelta enemmän.

Kaikkiaan lintutieteellisen yhdistyksen kirjoihin on joulukuussa saatu 74 lintulajia. Uusimmat kirjatut ovat merimetso ja peukaloinen. Listalla on helmipöllökin. Se paljastui, kun jo aloitti keväisen puputuksen.

MONI VIE läheistensä haudoille kukkia jouluksi. Joulun jälkeen sitten kauhistellaan sitä, että kukat on varastettu. Yleisönosastoihin kirjoitellaan haukkumisia.

Haukkujille tiedoksi: rusakot eivät lue sanomalehtiä.

Varmaan kaikilla Keski-Suomen hautausmailla liikkuu rusakoita ja monilla jäniksiäkin. Purtavasta on puute, joten kaikki vihreä kelpaa. Hyvässä lykyssä lumi vielä peittää jäljet, joten syyllisiksi arvellaan kaksijalkaisia.

METSÄKAURIIDEN runsastuminen on viime vuosina alkanut kismittää mansikanviljelijöitä. Jos hanki on ohut ja pehmeä, kauriiden on helppo päästä mansikoihin käsiksi. Estokeinot ovat vähissä, sillä korkean panssariverkkoaidan pystyttäminen on hankalaa ja tulee kohtuuttoman kalliiksi.

Myytävänä on ollut hirvieläinten syömisenestoaineita mutta ne on poistettu myynnistä myrkkyvaikutusten vuoksi. Parhaillaan on kyllä testattavana uusi aine, joka lienee myrkytön, mutta sekään ei vielä ole yleisessä myynnissä. Ainoaksi keinoksi tällä hetkellä jäänee hirvinauha jota myydään 300 metrin rullissa. Nauha on keltaista ja viitisen senttiä leveää. Sen pitäisi ainakin jossain määrin vähentää hirvieläinvahinkoja.

Kauriita vastaan mansikkamaa olisi ympäröitävä kokonaan nauhalla, eikä yksi nauhakerros luultavasti riitä. Täydellistä suojaa nauhalla ei varmaankaan saa.

KESKI-SUOMEN kolmestakymmenestä ilvesluvasta oli eiliseen mennessä käytetty kuusi. Kolme ilvestä on kaadettu Keuruulla, yksi Multialla, Hankasalmella ja Petäjävedellä. Kaikki kuusi olivat pihapiireissä kierrelleitä yksilöitä. Juuri sellaisia tässä jahdissa on tavoiteltukin. Periaatteena on, että ilveksen jälkiä lähdetään seuraamaan pihamaalta. Sama ohje koskee maakunnan kaikkia lupailveksiä.

Kaikkia pihailveksiä ei tässäkään jahdissa kaadeta. Rauhaan jää esimerkiksi Jyväskylän Nenäinniemen pihoja parhaillaan kiertelevä yksilö.

KOIVUT OVAT kauniissa kuurassa. Ihmisiä näky ihastuttaa, mutta teeriä viluttaa. Kun kuuraisesta oksasta haukkaa palan, valtaosa siitä tulevasta energiasta kuluu kuuran sulattamiseen. Eikä luntakaan ole niin paljon, että pääsisi lämpimään kunnon kieppiin.

Luonto-palsta ilmestyy parillisen viikon keskiviikkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.