Älä osta huijarilta pyramidia

Kryptovaluutta OneCoin on noussut viime aikoina uutisaiheeksi, sillä sitä on epäilty pyramidihuijaukseksi. Siihen en osaa ottaa kantaa, mutta en sijoittaisi siihen senttiäkään. Minä en ymmärrä, mitä kryptovaluutta tarkoittaa. Se lienee sukua kryptoniitille, mikä vie sarjakuvasankari Teräsmiehen voimat.

Tietokoneet muka louhivat rahaa? Meidän kotoa alakerrasta täytyy löytyä miljonäärejä, sillä siellä myllyt tekevät työtä vuorotta.

Pyramidihuijauksia paljastuu aika ajoin. Niillä tarkoitetaan rahankeräystä, jossa myöhemmin verkostoon liittyviltä kerätään rahaa ja maksetaan ne aiemmin verkostoon liittyneille.

Jos huijattavaksi joutunut koskaan mitään rahaa saa, hän uskoo sen olevan laillisesti, esimerkiksi valuuttakaupalla, hankittua.

Huijarit käyttävät sumeilematta hyväkseen ihmisen ahneutta, turhamaisuutta ja herkkäuskoisuutta. Lähes jokaisen petkutuksen kohteeksi joutuvan mielessä kukkii haave nopeasta rikastumisesta. Se kannustaa heitä uskomaan huijaria. Hänellä on vetävä tarina, missä esiintyy kyseisen sijoitustavan vaurastuttamia ihmisiä. Usein heillä kerrotaan olevan samanlainen tausta kuin soiton kohteella. Se tietysti muuttuu puhelu puhelulta.

Usein mukana kerrotaan olevan myös korkeasti koulutettuja arvohenkilöitä tuomassa uskottavuutta säkille, josta kuuluu sian vinkunaa. Harhaanjohtava markkinointi ja näyttävät nettisivut kuuluvat asiaan. Niiden tarkoitus on herättää luottamusta.

Pyramidihuijaukset leviävät yleensä tuttavien välityksellä, kun joku kaveripiirissä tai suvussa on lähtenyt mukaan toimintaan. Hänellä saattaa olla omakin intressi, esimerkiksi palkkio uudesta jäsenestä. Pyramidipelin seuraukset voivat olla vahingolliset myös ihmissuhteille, kun peliin osallistuneet jäävät pelissä häviölle.

Huijari houkuttelee saalistaan samalle puolelle pankkeja vastaan. Huijarit arvostelevat perinteisiä pankkeja alhaisista talletuskoroista, kalliista rahastoista, huonoista sijoitusneuvoista ja byrokratiasta.

Taitava huijari vaistoaa uhrin epäilyt ja oppii riisumaan hänet aseista tuomalla epäluulot itse esiin. Samalla hän ennakoi uhrin pelkoja ja rauhoittaa häntä.

Huijarin usein korostama kiire ja tiukat aikarajat ovat sumutusta, jolla halutaan estää perusteellinen harkinta ja taustaselvitysten tekeminen. Jos tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. On parempi menettää erityisen hyvältä kuulostava tilaisuus kuin hankkia harmia ja rahanmenoa yhdellä hätiköidyllä päätöksellä.

Jos joku tarjoaa sinulle mahtavaa tilaisuutta vaurastua huomattavan nopeasti, kysy, mistä ja miten rahat tulevat. Älä hurmaannu tarjoajan selityksestä. Se todennäköisesti vilisee termejä, joita et ymmärrä. Myönnä se.

Koskaan ei pidä sijoittaa sellaiseen, mitä ei ymmärrä. Tähän voit vedota, kun kieltäydyt hankkeesta. Ja niin sinun kannattaa tehdä.

Lähes varma tapa päästä tarjoajasta eroon on muistuttaa, että sijoitusneuvontaa saa antaa vain yritys, jolle on myönnetty siihen toimilupa.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.