Älä turhaan odota poliisia

Ruokakaupan myyjät pidättelivät myymälävarasta kolme tuntia ennen kuin poliisi ennätti paikalle Pihtiputaalle ( Keskisuomalainen 29.10.). Sekavan varkaan vahtiminen vei myyjien ajan ja muut työt seisoivat.

Eikä tässä vielä kaikki. Poliisi ei aluksi edes luvannut tulla. Vasta kaupassa käynyt vartija sai poliisit uskomaan, että tosi on kyseessä.

Poliisin vetäytyminen pohjoisesta Keski-Suomesta on pakottanut kauppoja palkkaamaan yksityisiä vartijapalveluja. Muuten tilanne olisi turvaton.

Poliisin poistuminen Pihtiputaalta ja monista pienistä kunnista on ikävää todellisuutta. Julkisiin palveluihin haetaan tehoja keskittämällä toimintaa suuriin yksiköihin.

Tämä on hölmöläisten hommaa, sillä aito paikallistuntemus katoaa ja tilalle tulee suuryksiköiden kankeutta. Hallinto imee resursseja.

Juhlapuheissa ja tutkimuksissa puhutaan lähipalveluiden puolesta, mutta todellisuudessa valtio ja kunnat kasaavat entistä suurempia hallintoyksiköitä.

Suurkoulut ja jättiterveysasemat ovat mukamas tehokkaita, mutta oppilaita tai potilaita ei niissä tunneta. He ovat vain numeroita tilastoissa. Osa oppii ja paranee, mutta kaikki ei ole niin kuin päällepäin näyttää.

Osa oppilaista kärsii suuren koulun levottomuudesta. Opettajat eivät tunne oppilaitaan samoin kuin pienissä kouluissa. Kiusaamiselle tai koulupudokkaille syntyy oivallisia olosuhteita.

Suurissa terveyskeskuksissa potilaan elämänhistoria on usein vieras asia. Ja kun lääkäri aina vaihtuu, hoito on hetkellistä ongelmien ratkaisua. Pitkistä hoitosuhteista on aivan turha puhua.

Mutta palataan takaisin Pihtiputaalle ja poliisiin.

Suomi on jättänyt maaseudun heitteille, jos Pihtiputaan tapaiset poliisin odotteluajat ovat pysyvästi totta. Kauempana suurista kaupungeista asuvien ihmisten on kohta pakko mietitä, mistä apua saa hädän tullen. Ei kai tulevaisuus ole amerikkalaiseen elokuvatyyliin oma ase, oma vartija ja muurit ympärille -yhteiskunta?

Mitä tähän sanovat maakuntamme ministerit Henna Virkkunen (kok.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.)? Keskisuomalaisen mielipidesivuilla he voivat kertoa, mitä he aikovat tehdä Pihtiputaan turvallisuuden eteen.

ÄLYLÄN alapuolelle on Jyväskylässä piirretty uusia taloja. Helsinkiläisen arkkitehtikolmikon suunnittelemalle alueelle tulee 11 uutta asuinkerrostaloa ja yksi nelikerroksinen toimistotalo. Älylän rinne on kulttuurihistoriallinen helmi Jyväskylässä. Puutaloalue on kaunis, joten toivottavasti uudet talot eivät ahdista vanhaa miljöötä varjoon ja katkaise näkymää Jyväsjärvelle.

Toisaalta suunniteltu alue (Vapaudenkadun ja Hannikaisenkadun välissä) on nykyisin aika epämääräinen. Kaunis rakentaminen luo alueesta hienon eteläkulman kantakaupungille.

RISTO DUFVA jatkaa JYPin valmentajana kevääseen 2014 saakka. Jukka Seppänen betonoi näin perustiiminsä neljäksi vuodeksi.

JYPin tilanne on valoisa. Ja on niin kauan, kun nykyinen ydinjoukko jatkaa. Nyt saa vain spekuloida, montako mestaruutta tällä ydinjoukolla on tulossa?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.