Älä usko houkutuslintua

Amerikkalainen lyhytviestipalvelu Twitter aikoo listautua pörssiin marraskuussa. 140 merkin verran käyttäjiensä nokkeluuksia välittävä yhtiö tekee tappiota, mutta kaikkia sijoittajia se ei tunnu haittaavan. Surkeasti onnistuneesta Facebookin listautumisesta on ilmeisesti jo kulunut sen verran aikaa, että Twitterin ympärillä riittää osin sen itse luomaa pöhinää. Alkuvuonna yhtiö teki 187 miljoonan euron liikevaihdolla 50 miljoonan euron tappion. Yhtiön arvo noussee listauksessa korkeammalle kuin Nesteen ja Nokian Renkaiden markkina-arvot yhteensä. En osta.

Twitter tarkoittaa viserrystä. En ole vielä osannut ymmärtää jatkuvan laulumekkalan merkitystä. Ei minulla taida olla niin tärkeää sanottavaa, että ajatus pitäisi samassa tyrkätä muiden taivasteltavaksi. Ehtiihän sen lukea lehdestä. Ehkä Twitter täyttää sellaisten kansalaisten elämänpuutosta, jotka haluavat pitää koko ajan melua itsestään. Tyhjät tynnyrithän ne eniten kumisevat. Taidan olla epäsosiaalisen median ystävä.

Twitterin onni on, että väki käyttää sitä matkapuhelimella. Niiden käyttö lisääntyy koko ajan. Toisaalta mainonta perinteisessä tietokoneessa olisi helpompaa. Mainosrahojen kerääminen mobiilikäyttäjiltä voi olla tuskan takana.

Jenkit osaavat omaan jalkaansa ampumisen taidon. Valtion virastot sulkivat lokakuussa oviaan, kun valtion rahoitus ehtyi. Lisäksi valtion velkakatto tulee vastaan lokakuun 17. päivään mennessä. Jos asiaa ei ratkaista, vaarantuu Yhdysvaltain kyky hoitaa maksuvelvoitteitaan. Tätä kirjoitettaessa asia ei ole vielä ratkennut, joten eiköhän ratkaisu jää viime sekunneille.

Pahimmillaan epäonnistuminen voisi hermostuttaa velkamarkkinoita ja söisi luottamusta rahoitusjärjestelmään. Heinä-elokuussa 2011 velkakaton nosto saatiin sovittua viime hetkellä, mutta pitkä epävarmuus ehti heikentää maan luottoluokitusta, suistaa korot nousuun ja pörssikurssit laskuun. Jenkit osaavat myös keplotella, sillä esimerkiksi tammikuussa kongressin edustajainhuone hyväksyi velkakaton tilapäisen ylityksen.

Uskoisin, että tästäkin poliitikkojen luomasta pulmasta selvitään. Markkinoilla on tapana reagoida voimakkaasti johonkin uuteen ja seurauksiltaan arvaamattomaan asiaan. Terroriteot olivat tästä hyvä esimerkki. Ensimmäinen, WTC-isku, syöksi markkinat sekasortoon, mutta Madridin ja Lontoon pommituhot eivät enää siihen pystyneet. Velkakaton vuoksi osakkeet laskivat kaksi vuotta sitten, joten en usko, että niin käy nyt. Eri asia olisi, jos jenkit jättäisivät oikeasti velkojaan maksamatta. Siihen en ihan vielä usko.

Presidentti Barack Obama haluaa Janet Yellenin keskuspankkinsa johtoon Ben Bernanken jälkeen. Yellen olisi ensimmäinen nainen maailman ehkä vaikutusvaltaisimman viraston johdossa.

Hän on kyyhky, mikä tarkoittaa hänen kannattavan kevyttä rahapolitiikkaa eli matalia ohjauskorkoja ja rahan määrän lisäämistä. Haukat sen sijaan vaanivat kyyhkyjä ja uskovat kireän rahapolitiikan olevan taloudelle hyväksi. En tiedä kumpi leiri visertää kovempaa, mutta markkinat pitävät tällä hetkellä kyyhkyistä enemmän.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.