Älä vaan palkkaa naista

Yrittäjänaiset ovat käynnistäneet kansalaisaloitteen vanhemmuuden kustannusten tasaamiseksi mies- ja naisalojen työpaikkojen kesken.

Yrittäjänaisten mukaan naisvaltaiset työpaikat maksavat yhä miesaloja kalliimman hinnan työntekijöidensä lapsenhankinnasta. Heidän laskelmissaan 2 800 euron kuukausipalkkaa saavan naisen äitiyskustannuksista koituu työnantajalle 14 000 euron kustannus.

No tuntuuhan tuo summa äkkisistään suurelta.

Kelan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laskelmissa summa jää kuitenkin 5 000 euroon. Laskelmassa työnantajan suurin kulu tulee työntekijän kolmen kuukauden palkasta, jonka työntekijä saa äitiyslomalle jäädessään – kuten työehtosopimuksiin on präntätty.

Yrittäjänaisten laskelmissa suurin kulu, lähes 8 000 euroa, tulee työntekijän lapsen sairastamisesta. Kulut on laskettu yhdeksän vuoden ajalta oletuksena, että lapsi sairastaa viisi päivää vuodessa.

Yrittäjänaiset vaativat nyt, että työntekijöiden lasten sairastaminen tulisi korvata yleisistä verovaroista. On erikoista, että yrittäjänaiset vaativat yhteiskuntaa apuun asiassa, josta on yhteisesti sovittu työehtosopimuksissa. Ja useinhan yrittäjät korostavat juuri sitä, että yhteiskunnalta ei pidä odottaa kaikkea valmiina eikä verovaroista voi aina vaatia itselleen kaikkea hyvää.

Sairaat lapset on hoidettava, mutta niin myös sairaat vanhukset. Yhä useampi työssäkäyvä keski-ikäinen huolehtii iäkkäistä vanhemmistaan. Eikö olisi perusteltua vaatia myös näille työntekijöille samanlaista järjestelyä? Kun vanhus sairastuu, korvattaisiin työntekijän poissaolokulut verovaroista.

Ajatus ei oikeasti ole kovin realistinen, mutta myös tämä kasvava ongelma on tiedostettava.

Yli puolet kansanedustajista on allekirjoittanut yrittäjänaisten kansalaisaloitteen – joukossa myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.). Onko Urpilaisen allekirjoitus kannanotto kolmikantasopimisen tarpeettomuudesta – pitäisikö sopimisesta siis luopua? Entä onko hän jostain löytänyt ylimääräisiä verovaroja yrittäjänaisten vaatimuksen toteuttamiseksi?

Yrittäjänaisten mukaan Ruotsissa vanhemmuuden kulut maksetaan yleisistä verovaroista. Aivan näin asia ei ole, sillä pääosa kuluista katetaan työnantajamaksuilla. Mikäli ne eivät riitä, maksetaan loppu verovaroista.

THL:n kyselyn mukaan vanhemmuuden kulut eivät sittenkään ole työnantajien ykkösongelma. Sekä pienissä että suurissa yrityksissä isoin vauvalomien aiheuttama ongelma on avainhenkilöiden poissaolo.

Kustannukset mainittiin vasta viidentenä. Ne arvioitiin suuremmiksi, mikäli yrityksellä ei ollut kokemusta vanhempainvapaista. Tämä näkyi etenkin pienissä yrityksissä. Niissä ei osattu hakea niitä äitiyskulujen korvauksia, jotka yritykselle olisivat kuuluneet.

Yrittäjänaiset voisivatkin nyt pistää paukkunsa siihen, että loisivat keskitetyn neuvontapalvelun, joka auttaisi ja opastaisi yrityksiä vanhemmuuden kulujen hallinnollisissa kysymyksissä.

Yrittäjänaisten kampanja kysymyksiä herättävine laskelmineen on kieltämättä tehokas. Se antaa vahvan mielikuvan: älä vain missään nimessä palkkaa naista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.