Ärhäkkä ärräpää helpottaa elämää

Ville Valo lupasi siivota suunsa ja vähentää kiroilua alkaneen vuoden kunniaksi. Miksi Ville? Vasta tovi sitten tutkimus todisti ärräpäiden latelun viilentävän tunteita työpaikallakin. Ja eikö kiroilu ole osa täydellisen hiottua rock-imagoa?

Uhmakkaimpina nuoruusvuosinani minulle luvattiin rahaa, jos vain lopettaisin kiroamisen. Vähemmän v-sanoja ja enemmän karkkirahaa. Se toimi joskus, mutta kun angsti oli pahimmillaan, ei mikään maailman raha olisi sulkenut uhmakkaan teinin salaista arkkua. Anteeksi vaan äiti - näin jälkikäteen.

Kiroilusta on tullut tärkeä osa suomalaista sanastoa - pitää ajatuksesta tai ei. Ruotsia toisena äidinkielenään puhuva tuttavani kertoi, että hänen ystävänsä kiroilevat suomeksi. Ruotsalaiset kirosanat kun eivät ole niin uhmakkaita. Miettikääs, kuinka jylhältä kuulostaa suomalainen, p:llä alkava voimasana.

Tarkoitusperillä ei ole niin väliä. Jo itsessään tuo ärrien päräyttelyä vaativa sananen säväyttää.

Kirosanat pelastavat monta tilannetta. Kun kiukku lamaannuttaa kielen, voi ärräpääkätköstään kaivaa yhden tai useamman sanan ja viljellä sitä. Kun riitaisassa keskustelussa jää alakynteen, voi sanoa: PIIP sinun kanssasi, kuulostaen voitokkaan uhmakkaalta. Huomion hakuun ärräpäät sopivat kuin nakutettu, ja nuoriso voi määrätä nokkimisjärjestystään voimasanoin. Kuka kuulostaakaan kaikkein pelottavimmilta?

Vai ovatko kirosanat sittenkin syntyneet suuhumme korvaamaan verbaalista epäpätevyyttämme? Ei tarvitse miettiä fiksua sanottavaa, sillä yhteinen kirosanojen kieli korvaa pätevät puheet. Ei tarvitse tehdä asiallista analyysiä olotilastaan, sanoo vain PIIP, kun PIIPityttää. Kaikki tietävät, että nyt on parempi olla hiljaa.

Joskus ihan ihmetyttää, kun joku ei manailekaan, vaan korvaa kirosanat sanoen jotain ihan muuta. Esimerkkinä: nyt tekisi mieli sanoa paha sana! No anna kuule tulla vaan. Tai muistatteko Super Ted-piirretyn, jossa nallukka siunaili dubattuna sykkiviä sipuleita? Siinä kaunokieliselle oivat iskusanat. Voihan sykkivät sipulit!

Kiroilu helpottaa. Mikään ei helli mieltä niin kuin voimasanoin purkautuminen pahimmalla kiukun hetkellä. Loppuen lopuksi kirosanat ovat kuitenkin vain opittu keino helpottaa tunteita. Jos emme olisi tottuneita ärräpäiden viljelijöitä, sanoisimme todennäköisesti niiden sijasta silloin PIIP-hetkellä järkevämpiä asioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.