2016 oli opiskelija- liikkeen yhteis-työn vuosi

Näin vuoden lopussa on hyvä hetki tarkastella mennyttä vuotta korkeakouluopiskelijan silmin: millaisia iloja, suruja, vastoinkäymisiä ja kasvunpaikkoja se tarjosi.

Paljon puhuttiin ja otettiin kantaa opintotuesta, kun hallitus päätti leikata jo valmiiksi pienituloisilta opiskelijoilta. Onneksi meillä vaikuttaa sekä toisella että korkea-asteella aktiivinen ja ennen kaikkea yhtenäinen opiskelijaliike, joka otti voimakkaasti asiaan kantaa ja muun muassa kokosi Helsinkiin Opintotukimielenosoituksen maaliskuussa. Tästä huolimatta opiskelijan toimeentuloon on tulossa muutoksia jo ensi syksynä, kun opintotuen asumislisä poistuu ja tilalle tulee yleinen asumistuki, joka vaikuttaa erityisesti avoliitossa elävien ja perheellisten opiskelijoiden tilanteeseen heikentävästi. Lisäksi käytiin keskustelua ja tehtiin päätöksiä korkeakoulujen lukukausimaksuista, jotka astuvat voimaan joissain oppilaitoksissa jo syksyllä 2017.

Vaikka valtakunnallisesti oltiin isojen asioiden äärellä, tapahtui täällä Jyväskylässäkin. Toukokuussa JAMKin rehtorina työskentelevä Jussi Halttunen sai toimeksiannon selvittää mahdollisuuksia amk:n ja yliopiston yhteistyöstä. Selvitys valmistui lokakuussa.

Opiskelijakunta JAMKO otti asiaan kantaa ja totesi, että yhteistyö nähdään hyvänä, kunhan kehitystä tehdään opiskelijat eikä hallinto edellä. Puhumme kuitenkin oppilaitoksista, joiden tarkoituksena on tarjota laadukasta ja ajanmukaista koulutusta.

Syksyllä tapahtui iloinen muutos opiskelijoiden liikuntapalveluissa. Kortepohjan kuntosali aukesi JAMKin opiskelijoille. Tämän mahdollisti Korkeakoululiikunta eli opiskelijoille liikuntapalveluja tarjoavan taho. Tämän lisäksi vuoden 2017 alusta Monnarin kuntosalin opiskelijahinnat muuttuvat edullisempaan suuntaan Korkeakoululiikunnan avustuksella. Niin sitä pitää!

Myös ensi vuonna tapahtuu. Iso asia sekä ammattikorkeakoulun että yliopiston opiskelijajärjestöille on kuntavaalit. Vaaleissa on ehdolla monia aktiivisia opiskelijoita ja mikä parasta, sekä ammattikorkeakoulun pääkampuksella että yliopiston kirjastolla tulee olemaan ennakkoäänestyspiste!

JAMKO ja ylioppilaskunta JYY valmistautuivatkin jo vaalivuoteen laatimalla yhdessä kuntapoliittisen ohjelman, jolla vaikuttaa ehdokkaisiin. Ohjelman keskeisiä teemoja ovat muun muassa kevyt liikenne, ympäristö ja opiskelijan työllistyminen.

Vuoden aikana on ehtinyt tapahtua monenlaista, sekä hyvää että huonoa. Ensi vuosi tuo mukanaan uudet haasteet, mutta onneksi valonpilkahduksiakin on näkyvissä, esimerkiksi mainittujen liikuntapalvelujen kehittymisen ja korkeakoulujen yhteistyön myötä.

Tässä vaiheessa vuotta opiskelijajärjestöt ovat valinneet jo uudet toimijansa ja tulevaa kautta suunnitellaan kovaa vauhtia. Toivotaan, että Jyväskylä on myös ensi vuonna yhtä laadukkaan opiskelijajärjestötoiminnan kaupunki, kuin se on tänä vuonna ollut!

Kirjoittaja on kolmannen vuoden insinööriopiskelija ja opiskelijakunta JAMKOn edustajiston puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.