40 on uusi 30 myös urheilussa

Ikä ei ole este, ei edes hidaste. Siinä missä me tavalliset hihkumme kuinka ”40 on uusi 30”, tai kuka mistäkin vuosikymmenestä, nämä olympiaurheilijat osoittavat, kuinka 40 on uusi 20 ja 60 uusi 30.

Riossa vanhoja, anteeksi sanavalinta, urheilijoita tuntuu olevan enemmän kuin aiemmissa kesäkisoissa ja ainakin useammissa lajeissa. Urheilu-ura ei päätykään enää kaksikymppisenä, ei edes lajeissa, joissa sitä pidetään itsestäänselvyytenä.

Perinteiseen tapaan kisojen vanhimmat urheilijat ovat Riossa ratsastajia ja ampujia. Lajien, joissa fyysinen kunto ei ole yhtä ratkaisevassa osassa huippusuoritusta kuin eräissä muissa lajeissa. Lajien, joissa naiset ja miehet voivat kilpailla rinnatusten. Kyllä myös ammunnassa. Naiset ja miehet ampuivat samassa sarjassa, kunnes nainen meni ja voitti.

Koko olympiahistorian vanhin osallistuja on 72 vuoden 281 päivän ikäisenä vuoden 1920 kisoihin osallistunut Ruotsin Oscar Swahn, ampuja. Hän saavutti sillä kertaa hopeaa. Kultaa oli tullut vielä 64-vuotiaana.

Vanhin suomalainen naismitalisti kesäkisoissa on Satu Mäkelä-Nummela. Pekingin voitto tuli 37-vuotiaana, mikä tyttönen. Viime sunnuntaina muuten Yhdysvaltain Janice Teixeira teki 54-vuotiaana olympiadebyyttinsä trapissa.

Urheilijoiden ikää on helppo selittää lajivalinnalla, mutta fyysisyyden vähättelyltä pohjaa vie pois Uuden-Seelannin Mark Todd. 60-vuotias oli olympiakenttäratsastuksessa pitkään mitalikannassa ja sijoittui lopulta seitsemänneksi. Ratsastuksen triathlonissa laitetaan myös ratsastajan fysiikka koetukselle. Todd läpäisi testin.

Kanadan esteratsastusjoukkue joutuu Riossa tulemaan toimeen ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin ilman Ian Millaria. Millar on osallistunut peräti kymmeneen kesäkisaan, mikä on olympiaennätys. Jopa 11. kisat voivat olla vielä tulossa, sillä mies lupaa tavoitella paikkaa jälleen Tokioon. Nyt 69-vuotias mies rikkoisi Tokiossa myös Swahnin ikäennätyksen. Riossa Millarin sukua kuitenkin edustaa tytär Amy. Isäpappa itse on poissa riveistä hevosen loukkaantumisen vuoksi.

Iäkkäät olympiaurheilijat kaatavat raja-aitoja. He pakottavat meidät muuttamaan käsitystämme huippu-urheilusta, urheilu-urasta ja ihmiskehon rajoista. He osoittavat, että keho pystyy ihmeisiin, jos siitä sekä pitää huolta että treenaa oikein. Että urheilu-ura voi ollakin koko elämän pituinen ura.

60–70-vuotiaisiin urheilijoihin verrattuna 41-vuotias Oksana Chusovitina on neitokainen. Telinevoimistelijana uzbekistanilainen on kuitenkin jatkanut uraa niin pitkään, etteihän sen pitäisi olla edes mahdollista. Riossa seitsemänsissä olympiakisoissaan voimisteleva Chusovitina näytti alle 20-vuotiaille vastustajilleen ja eteni hyppyfinaaliin.

Kanadan Lesley Thompson-Willie tekee Riossa puolestaan uutta olympiahistoriaa. Soutaja osallistuu jo kahdeksansiin olympiakisoihinsa, mikä on naisten ennätys. 56-vuotias soutaja on niitä urheilijoita, jotka ovat olleet kesäkisoissa jo ennen kuin kanssakilpailijat ja joukkuekaverit ovat syntyneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.