41-vuotias äiti uintimitalijahdissa Pekingissä

Yhdysvaltalainen uimari Dana Torres, 41, on melkoinen vesipeto. Kaksivuotiaan lapsen äiti ja useaan otteeseen uinnin jo lopettanut Torres ui USA:n olympiakarsinnoissa 50 metrin vapaauinnin voittajaksi uudella maan ennätyksellä ajalla 24.25. Voitto ei yllättänyt Torresia itseään ja hän täräytti heti suorituksen jälkeen haluavansa mitalin Pekingistä.

Tämän uintimestarin ihmepaluut ovat muodostuneet jo käsitteeksi uintipiireissä. Torres, joka osallistui ensimmäisen kerran olympialaisiin 1984 Los Angelesissa, on aina palatessaan ollut entistä paremmassa kunnossa. Sydneyssä vuonna 2000 hän teki ensimmäisen paluunsa voittaen kaksi kultaa ja kolme pronssimitalia. Ennen harjoittelun aloittamista olympialaisiin hän ei ollut omien sanojensa mukaan "astunut jalallaan altaaseen seitsemään vuoteen". Hänet valittiin kisojen parhaaksi naisuimariksi.

ALTAAN ULKOPUOLELLA Torres on hankkinut elantonsa mallintöillä ja toimimalla kommentaattorina. Hän on muun muassa niittänyt mainetta televisiomainoksissa toimimalla fitness-guru Billy Blanksin aisaparina. Blanks on kehittänyt, ainakin omasta mielestään, "vallankumouksellisen" harjoitusmenetelmän, joka yhdistää itämaisia taistelulajeja kaikkeen muuhun muodikkaaseen. Toisin sanoen hän on yksi niistä tuhansista onnenonkijoista, jotka pyrkivät rahastamaan rikkailla ja lihavilla amerikkalaisilla.

Nyt, monta miesuimaria massiivisemman hauislihaksen omaava, Torres on siis varmistanut paikkansa viidensiin olympialaisiinsa. Nainen, jota Yhdysvaltojen toinen uintisankari Michael Phelps kutsuu toverillisesti äidiksi, voitti karsinnoissa myös 100 metrin vapaauinnin ja voisi näin ollen yrittää vapaauintituplaa Pekingissä. Hän on kuitenkin ilmoittanut vetäytyvänsä pidemmältä matkalta. Satanen, kun olisi jo liian pitkä matka useaan kertaan uitavaksi.HUIPPU-UIMARIN YMPÄRILLÄ pyörii tietojen mukaan kymmenkunta avustajaa: ravintoneuvojia, hieroja ja fysioterapeutteja. Apulaisilleen nainen pulittaa kymmeniätuhansia dollareita. Melkoista apua nämä asiantuntijat ovat Torresille tarjonneet, sillä sen verran kovaa hän vanhalla iällä altaassa polskii. Eihän Torres toki vanha ole, mutta uintia on perinteisesti pidetty nuorten temmellyskenttänä ja nopeutta ensimmäiseksi rapautuvana ominaisuutena. Kestävyyslajeissa 40 vuoden tienoilla olevia menestyjiä tulee vastaan useammin.

Useilla eri nettisivuilla käydään keskustelua Torresin menestyksen takana olevista metodeista. Arvostelua hiljentääkseen uimari on osallistunut vapaaehtoiseen dopingtestausohjelmaan ja hänet on testattu yli kymmenen kertaa maaliskuun jälkeen. Testausohjelmaan kuuluu muun muassa useita veritestejä.

Uimarin valmentajan mukaan menestys selittyy ennen kaikkea tekniikan paranemisella. Selityksestä mielenkiintoisen tekee se, että ilmeisesti uintitekniikka paranee, jos aina välillä lopettaa ja ei vietä liikaa aikaa altaassa.

Kaikesta huolimatta, Torresista tulee Pekingissä kaikkien aikojen vanhin amerikkalaisuimari, joka on selviytynyt olympialaisiin. Hän myös ilmeisesti toiseksi vanhin uimari koko olympialaisten historiassa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uintia läheltä seuraava toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.