AAA-luokan sosiaalidarvinismia

Euro on lähtökohtaisesti darvinistinen järjestelmä eli vahvimmat voittavat.

Näin perusteli ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Alexander Stubb (kok.) viime viikolla euroalueen jakoa vuohiin ja lampaisiin perusteena kolmen A:n luottoluokitus.

Bryggen College of Europe -yliopistossa puhunut Stubb tunnustautui näin sosiaalidarvinistiksi, vieläpä koko Suomen hallituksen nimissä. Lisäksi hän teki sen opiskelijoiden edessä harvinaisen tökerösti.

SOSIAALIDARVINISMI on Charles Darwinin (1809-1882) ajatusten jo kauan sitten hylättyä siirtämistä sellaisenaan yhteiskuntaan. Suurta vetoa ajatukseen ovat tunteneet varsinkin menestyjät tai sellaisiksi haluavat. He eivät välttämättä usko evoluutioteoriaan luonnossa mutta soveltavat sitä mielellään yhteiskuntaan, talouselämään ja itseensä. Esimerkiksi Stubbin puoluetoveri Henna Virkkunen piti pari vuotta sitten lehtihaastattelussa puolueensa vahvuutena sitä, että "voidaan auttaa vahvoja yksilöitä menemään eteenpäin".

HOKEMA siitä, kuinka "vahvimmat voittavat" on vulgarisoitu muunnelma ajatuksesta "survival of the fittiest" eli "kelvollisimman eloonjääminen". Se ei edes ole Darwinilta vaan Herbert Spenceriltä (1820-1903) teoksesta Principles of Biology (1864). Darwin itse puhui luonnonvalinnasta.

Avattuna Spencerin ajatus on itse asiassa kehäpäätelmä. Eloon jäävät ne, joilla on siihen parhaat edellytykset. Ajatuksen vesitys vielä yksioikoisempaan muotoon "vahvimmat voittavat" ei yksinkertaisesti päde. Muutoinhan hirmuliskojen valtakausi jatkuisi. Kookkaimmat, vahvimmat tai nopeimmat eivät aina ole parhaita lisääntymään. Ihmissuvun historia olisi loppunut lyhyeen, jos vahvin luolamies olisi aina syönyt kaikki saaliinsa itse.

Mutta kaikesta huolimatta sosiaalidarvinismi löysi Spencerin kautta perustelunsa "valkoisen miehen filosofialle". Sosiaalidarvinismi kävi perusteeksi niin intiaanivainoille, orjataloudelle, kolonialismille kuin vapaalle kapitalismillekin. Tasa-arvon voi aina hylätä ja yhteiskunnan autoritaariset ja epädemokraattiset rakenteet oikeuttaa "luonnonlakina".

Heikompien kuten köyhien, työttömien tai vammaisten ja alempirotuisten kuuluikin tuhoutua. Se oli - ja on - pelottavaa politiikkaa.

PITKÄ syksy on antanut suomalaisille vastaansanomattomia todistuksia "vahvimmat voittavat" -periaatetta vastaan luonnon omassa kiertokulussa.

Hanhet, kurjet ja joutsenet ovat vaeltaneet etelään. Aikansa auraa vetänyt lintu siirtyy helpompaan paikkaan toisten imussa. Tämä työnjako on koko parven äärimmäisen, yhteisen muuttoponnistuksen onnistumisen edellytys. Jokainen on vuorollaan sekä vahva että heikko.

Mutta ehkä vahvuutta ja voimaa ihannoiville pitää hakea esimerkki tutummista ympyröistä. Sotataito on aina perustunut ajatukseen operatiivisista sotatoimijoukoista sekä yksiköistä, jotka ovat huollossa ja levossa tai haavojaan nuolemassa - eli reservissä. Jokainen on vuorollaan sekä vahva että heikko.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.