Aatteellinen into ei riitä säätiössä

Viime viikkojen melskeissä on ollut julkisuudessa myös Jyväskylässä toimiva Maaseudun Kukkasrahasto Säätiö.

Vuonna 1949 perustettu säätiö on juuriltaan vahvasti jyväskyläläinen. Maaseudun Kukkasrahaston perustaminen oli Keskisuomalaisen päätoimittajan Martti Juuselan (1908-1979) ideoima ratkaisu Maalaisliiton nuorisojärjestön, Maaseudun Nuorten Liiton (MNL) toiminnan rahoittamiseksi.

Väestöliiton entisenä talouspäällikkönä Juuselalla oli kokemusta vastaavasta säätiöstä. Suomen Kotien Kukkasrahasto tukee lapsiperheiden ja nuorten kodinperustajien elinolojen parantamiseen liittyvää tutkimusta.

Juuseloiden vahva panos Maaseudun Kukkasrahaston historiassa näkyy siinäkin, että rouva Annikki Juusela oli alkuvaiheessa säätiön hallituksen jäsen. Hänen roolinsa oli keskeinen toiminnan käynnistämisessä.

MAASEUDUN Kukkasrahasto on ollut alusta lähtien menestys. Säätiö ja sen omistama Karto Oy työllistävät tänä päivänä Jyväskylässä 96 ja Helsingissä 15 henkilöä.

Sääntöjen mukaan säätiö tukee suomalaista kasvatusta ja koulutusta. Apurahoina, palkintoina ja avustuksina jaetaan vuosittain noin 300 000 euroa. Tulot koostuvat Karton osingoista ja sijoitustoiminnan tuotoista.

Apurahojen ja palkintojen verovapauden ehto on säätiön yleishyödyllisyys. Verottajan mukaan yleishyödyllisyys toteutuu, kun säätiön jakamista avustuksista menee vuosittain vähemmän kuin puolet keskustanuorille.

SÄÄTIÖN hallituksen nimittää keskustanuorten hallitus.

Asiamiehen ja hallituksen välillä on perinteisesti jännitteitä. Hallitus haluaisi enemmän rahaa keskustanuorille, mutta yleensä hallitus on kuunnellut asiamiehen varoituksia yleishyödyllisen säätiön statuksen vaarantamisesta.

Keskustanuorten entisen puheenjohtajan Matti Vanhasen presidenttiehdokkuus kuumensi vuonna 2005 hallituksen tunnelmia niin, että se päätti keskustanuorten tahdon mukaisesti tukea Vanhasen presidentinvaalikampanjaa 50 000 eurolla. Poliittisen toiminnan tukemiseen käytettiin näin yli puolet kyseisenä vuonna jaetusta summasta.

Vanhasen kampanjan tukeminen olisi ollut mahdollista hoitaa niin, että presidentinvaaleista johtuen jaettavaa summaa olisi korotettu 100 000 eurolla, jolloin keskustanuorille olisi voitu osoittaa 50 000 euroa enemmän. Sen jälkeen olisi ollut keskustanuorten asia päättää puolueen presidenttikampanjan tukemisesta vaikkapa 50 000 eurolla.

VANHASEN presidenttikampanjan tukemisessa ei rikottu lakia, mutta hallitus toimi kiistatta säätiötä vahingoittavalla tavalla.

Johdonmukaista olisi, että Maaseudun Kukkasrahaston hallituksessa tehtäisiin henkilövaihdoksia.

Työllistäjänäkin merkittävän yhteisön hallituksessa olisi oltava taloudelliseen toimintaan perehtyneitä, säätiön toimintaperiaatteet tuntevia ja niitä kunnioittavia henkilöitä. Aatteellinen intomieli ei riitä.

Suomessa on muuten noin 3 000 säätiötä, joten kyllä viranomaisilla riittää tarkastettavaa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.