Ahne hallituseliitti kahmii etuja

Mahtavien suuryritysten johtajien eduista kohistaan meillä ja maailmalla. Valtio halusi Ruotsissa bonukset pois omistamiensa yhtiöiden johtajilta. Ne leivottiin peruspalkkaan. Yhdysvalloissa finanssikriisiin kaatuneiden pankkien johtajien huikeat tulosbonukset pöyristyttivät. Kuinka valtio rahoilla pelastettujen pankkien johtajille voi maksaa tulosbonuksia?

Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen kannustekohu johti kahteen eroon. Lilius ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs jättivät tehtävänsä pakon edessä, kun valtio-omistaja veti heiltä tuen.

Mieliala johtajien tuloihin on kääntynyt kielteiseksi. Johtajista on syntynyt kuva ahneina oman edun tavoittelijoina.

HALLITUKSET PÄÄTTÄVÄT johtajien työsuhteiden ehdoista. Ei Lilius itse eduistaan päättänyt vaan valtaa käytti ilmeisesti hallituksen puheenjohtaja, Fagernäs.

Hallituksen kokoonpano on oleellinen, kun puhutaan vallasta liiketoiminnassa. Valitettavasti perinteinen omistajan valta on hämärtymässä. Hallitusammattilaisten ryhmä on Suomessakin täyttänyt suuryhtiöiden hallitukset, kun omistajuus on pirstoutunut ja ajautunut sijoitusyhtiöille.

20-30 vaikuttajaa istuu ristiin rastiin pörssiyhtiöiden ja muiden yhtiöiden hallituksissa. He ovat usein entisiä yritysjohtajia. Hallitushait päättävät mutta harvoin omistavat yhtiöitä.

Toinen hallituksissa näkyvästi istuva ryhmä ovat aktiiviset yritysjohtajat. Pörssiyhtiöiden johtajia istuu paljon toisten yhtiöiden hallituksissa. Esimerkiksi Lilius johti Huhtamäen hallitusta. Muiden yhtiöiden hallituksissa istuvat muuan muassa Elisan Veli-Matti Mattila, Wärtsilän Ole Johansson ja Outokummun Juha Rantanen.

Kun hallituksista on tullut entisten ja nykyisten yritysjohtajien temmellyskenttiä, etuja jaetaan konsensushenkisesti. Oikeata omistajan ääntä kuullaan enää harvoissa yhtiöissä.

SUURYRITYSTEN JOHTAJIEN etuja ei pidä vain tuomita. Suuryritysten johtajille kuuluu suuret tulot kunhan ne vain määräytyvät oikeudenmukaisesti.

Vallalla olevassa populistisessa ajattelussa johtajapalkat ovat ylipäätään tuomittavia. Nyt kun yritysten tulokset ovat alhaalla, on syntynyt omistajien ja populistisen yleisön epäpyhä liitto.

Kun tulokset taas paranevat, osingot nousevat. Monessa pörssiyhtiössä suurin osa osingoista menee verotta ulkomaille, kun taas johtajien palkoista maksetaan verot Suomeen.

KESKISUOMALAINEN oli Keski-Suomen päivänä, viime lauantaina, myönteisten uutisten lehti. Sivuiltamme ei löytynyt rikoksia, onnettomuuksia eikä ikäviä asioita. Saimme tästä myönteisestä lehdestä hyvää palautetta.

Keskisuomalainen huomioi tulevaisuudessakin mahdollisimman hyvin myönteisiä asioita. Myönteiset uutiset vievät asioita eteenpäin, kun taas ylikorostetun kielteinen uutistyyli repii ja raunioittaa.

Toki kerromme yhteiskunnan epäkohdista ja ongelmista todenmukaisesti mutta katse on myönteisesti eteenpäin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.