Aika lopettaa lapsellinen huutelu kisaturisteista

Henri Manninen voi hyvinkin olla esimerkiksi 53:s MM-kisojen maratonilla. ”Kisaturisti”, nauravat monet ilkikurisesti huoltoasemien baareissa viikset sokerissa possumunkin jäljiltä.

Sanna Kämäräinen mahdollisesti karsiutuu kiekonheiton finaalista. Ei välttämättä tee edes omaa ennätystään. ”Kisaturisti”, ulvovat julmat ja haukkuvat koirat sinnikkäälle vuosia töitä tehneelle kiekonheittäjälle.

Kristiina Mäkelä saattaa jumiutua kolmiloikan karsintaan. Herkässä lajissa hän ei välttämättä saa edes tulosta. ”Kisaturisti”, räksyttää karavaani ja jatkaa kulkuaan.

Joidenkin ja yllättävän äänekkäiden ihmisten mielestä Pekingiin ei tarvitsisi lähettää Suomesta kuin kaksi urheilijaa. Mitaliehdokkaat Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen ovat kuulemma ainoat, jotka eivät välttämättä saata koko kansakuntaa häpeään.

Näin.

Laitetaanpa sitten valot päälle ja kerrataan muutama sinällään ilmiselvä fakta.

Yleisurheilu on raaka laji. Sitä harrastetaan maailmalla joka puolella ja siksi rajat kisoihin on asetettu erittäin koviksi. MM-kisoihin on – lähes kaikkiin lajeihin – erittäin suuri määrä pyrkijöitä ja esimerkiksi kenttälajeissa vain 32 parasta pääsee mukaan. Rajojen kovuudesta kelvatkoon esimerkiksi se, että 1 500 metrillä Pekka Vasalan SE-juoksu ei olisi rajaa rikkonut. Ja muistaakseni Vasala ei Münchenissä aikanaan ollut kisaturisti.

Summattuna edellinen tarkoittaa sitä, jokainen Suomen joukkueen 17 jäsenestä on hyvän tason urheilija. Kaikki eivät toki ole maailmanhuippuja, mutta silti hyviä. Joka ikinen.

Suomi on sen verran pieni kansa, että jo finaaliin yltävät ansaitsevat reippaat superlatiivit ja mitalistit ovat pieniä ihmeitä. Suomen yleisurheilun taso ei kokonaisuutena ole erityisen kehuttava, mutta MM-tason urheilijoille on huoltoasemien baareista aika turha huudella.

Kisaturistejakin Pekingissä on. He ovat katsomossa. Radallakin toki muutama lähes turistiksi luokiteltava on mukana. Lilliputtimaista on päästetty yksittäisiä urheilijoita kisoihin ilman tulosrajaa.

Se heille suotakoon.

Hyvä. Nyt on siis todistettu, että Suomen joukkueen jokainen jäsen on ihan oikea urheilija. Irvileuat on puoliksi hiljennetty. Se toinen puoli vielä muistuttaa, että onhan se kallista lähettää urheilijoita toiselle puolelle maapalloa. Lähtevät turisteiksi kuulemma veronmaksajien rahoilla. Siis minun rahoilla? Minun viimeisillä rahoilla?

Jostain syystä vähemmän tunnettu fakta muuten on se, että MM-urheilijoiden matkat ja majoitukset kustantaa Kansainvälinen yleisurheiluliitto.

Kallista? Totta kai. Mutta ehkäpä IAAF:lla on sen verran varaa.

Ei meidän täällä Härmässä kannata liian huolissaan olla.

Jotenkin tästä eteenpäin toivon, että en kuule ihan heti kisaturisti-huutoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.