Ajatteleva, itsenäinen

Vapaa, itsenäinen Suomi on 97-vuotias. Onneksi olkoon meille kaikille suomalaisille. Meillä on hyvä isänmaa.

Kansakuntien ikätilastossa emme ole vanhimpien joukossa, mutta hyvin paljon on Suomea nuorempiakin valtiota.

Ikävuosilla ei ole merkitystä vain ihmisille. Valtiolle pitkään kehittynyt talouselämä ja yhteiskuntarauha tarjoavat vakaamman pohjan kuin uudet rakennelmat.

Ruotsin juuret ovat syvällä viikinkiajassa yli tuhannen vuoden takana. Ruotsalaisten suurin murhe 200 vuoteen ovat maaliskuun ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Aivan tässä Ruotsin naapurissa on historian kulku ollut toinen. Meidän melskeemme olivat oma lukunsa jo Ruotsin ja Venäjän vallan aikana.

Erityisen helppoa ei ole elämä ollut itsenäisyydenkään vuosikymmeninä. Heti alkuun sisällissota jakoi kansan väkivaltaisesti kahtia.

Onneksi johtajillamme oli malttia ja viisautta eheyttää kansakunta ennen kuin Neuvostoliitto hyökkäsi 1939. Suomi kesti sodat juuri ja juuri.

Läheltä piti -tilanteita on riittänyt myös sodan jälkeen. Suomi alkoi hitaasti hivuttautua eroon liian tuttavallisesta, väkivahvasta itänaapurista.

Porkkalan luovutus ja YK-jäsenyys olivat 1950-luvun juhlan aiheita. Etenkin 1970-luvulla kehitys oli välillä niin hidasta, että sitä tuskin huomasi.

Mutta aina suomalaisten enemmistön tahto oli selvä. Lännessä kajasti vapauden valoa, jota kohti piti suunnata.

Viimeiset esteen murtuivat, kun Neuvostoliiton lakkasi olemasta 8. joulukuuta 1991. Suomesta tuli nopeasti läntisen Euroopan täysivaltainen jäsen.

Olemme taas uuden edessä. Parikymmentä vuotta jatkunut loistelias jakso Suomen historiassa on ohi. Venäjän karhu karjahtelee. Talous tuottaa murhetta.

Suomalaiset ovat joutuneet koko historiansa ajan ponnistelemaan äärirajoilla vapautensa ja onnensa puolesta. Selviämme myös nyt, koska kansamme on oppivaista ja neuvokasta.

Mika Waltarilla oli mielestäni mainio resepti moneen pulmaan:

"Ihmisen mielestäni pitäisi koko elämänsä ajan jatkuvasti kehittyä, muuttua, olla valmis omaksumaan myös uusia mielipiteitä. Koko elämä on oppiaikaa, se on portaiden nousemista, ja nämä portaat ovat loputtomat, ei niissä ole mitään pääteaskelmaa ennen kuin kuolemassa."

Hyvää itsenäisyyspäivää 2014 kaikille lukijoille.

Kirjoittaja on Sisä-Suomen Lehden päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.