Akuuttihoito sote-aikana

Suomeen on tulossa viisi sote-aluetta, joilla on järjestämisvastuu. Tuottamisvastuullisia kuntayhtymiä voi muodostua enintään 19.

Tällä hetkellä Suomessa on 20 sairaanhoitopiiriä eli käytännössä sote-aikana sairaanhoitopiirien alueista on tulossa tuottamisvastuullisia kuntayhtymiä. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueesta muodostuu todennäköisesti yksi kuntayhtymä, Keski-Suomen sote.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella toimii nykyisin päivystysten suunnitteluryhmä. Suunnitteluryhmässä on mukana keskussairaalan lisäksi kaikki terveydenhuollon kuntayhtymät. Jo nyt alueellamme toimii akuuttihoidon järjestelmä, joka on suunniteltu kokonaisuutena ja jonka voi olettaa jatkuvan sote-aikana.

Akuuttihoidon palvelut koostuvat ensihoidosta, lähipäivystyksistä ja keskussairaalan päivystyksestä. Soten yksi tavoitteista on turvata lähipalvelut. Sote-aikana ensihoito eli käytännössä ambulanssit, ovat samalla tavalla hajautettuja eri asemapaikoille kuin nykyään.

Yli 90 prosenttia potilaista pystytään tavoittamaan alle puolessa tunnissa. Jos potilaan ongelmana on esimerkiksi kotona pärjäämättömyys, ensihoito voi pyytää suoraan apua kotihoidolta, joka kuuluu sote-aikana samaan organisaatioon Keski-Suomen soteen.

Lähipäivystykset eli perinteiset terveyskeskuspäivystykset palvelevat ihmisiä esimerkiksi pienissä vammoissa ja lasten korvatulehduksissa. Myös huomattava osa vanhuspotilaiden akuuttihoidosta voidaan hoitaa lähipäivystyksissä ja paikallisissa terveyskeskussairaaloissa.

Joka päivä, myös pyhinä, auki olevia lähipäivystyksiä on jatkossakin Viitasaarella, Saarijärvellä, Äänekoskella, Laukassa ja Keuruulla. Virka-aikana toimivat terveysasemat tuottavat myös lähipäivystystä auki ollessaan kuten tähänkin asti.

Tiedämme, että ihminen tarvitsee yöaikaan vain muutaman kerran elämässään päivystyspalveluja. Lähipäivystyksiä ei tästä syystä kannata pitää auki öisin.

Paikallinen ensihoito pystyy hoitamaan suurimman osan yöaikaisista akuuttitilanteista potilaiden kotona ja vakavasti sairaat ja loukkaantuneet potilaat tarvitsevat yöaikaan joka tapauksessa keskussairaalatasoista hoitoa laboratorio- ja kuvantamistutkimuksineen. Yöaikainen lääkäripäivystys on sote-aikanakin keskitettynä keskussairaalaan.

Keski-Suomen soten alueella asuu noin 250 000 ihmistä. Asukasmäärä on hyvä ajatellen korkeatasoista päivystystä ja akuuttisairaalaa.

Keskussairaalan päivystyksessä potilaita riittää vuorokauden ympäri, joten toiminta on kustannustehokasta myös yöaikaan. Sote-aikana keskussairaalan päivystys palvelee noin 90 000:aa potilasta vuodessa. Näistä lähes 80 prosenttia pystytään hoitamaan alle kahdessa tunnissa.

Nykyiset tehokkaat palvelut jatkuvat akuuttihoidossa sote-aikana. Merkittävin etu on, että kotihoito ja muu sosiaalitoimi pystytään paremmin integroimaan saman organisaation alla. Sote-uudistuksen tavoitteena on lähipalvelujen turvaaminen, sosiaali- ja terveyspalvelujen laadukkuus sekä hoitoketjujen sujuvuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.