Alt+tab pelastaa Suomen

Ihmiset monilla työpaikoilla ovat kiireisempiä kuin koskaan. Työt painavat päälle, sähköpostit pursuavat, soittopyyntöjä satelee. En ehdi, en jaksa, en muista. Töitä kannetaan kassikaupalla kotiin illalla ja yöllä tehtäväksi. Sitten tulee hallitus ja sanoo, että työaikaa on pidennettävä. Kuuluuko yhteiskuntasopimuksen esitykseen lisätä 25:s tunti vuorokauteen?

Kiireestä on helppo syyttää muita. Syyllinen löytyy kuitenkin peiliin katsomalla: minä itse.

Suomalaiset kehuvat olevansa ahkeraa ja tehokasta työväkeä. Ja kukkua kanssa.

Jotkut toki ovat tehokkaita, mutta me tavallisen matit, maijat ja esat olemme aika tehottomia puurtajia. Vatuloimme, juoruamme, hoidamme omia asioitamme, haukottelemme palavereissa, vaivaamme työkavereita omilla asioillamme ja ennen kaikkea olemme huonoja tietokoneiden ohjelmien ja älylaitteiden käyttäjiä.

Tehokkaita olemme vain omien töiden paljouden voivottelussa.

Suomi ei pelastu työaikoja pidentämällä, vaan työaikoja lyhentämällä. Tehokkuus kehiin – vaikka sanalla onkin ikävä kaiku.

Nyt puhun meistä työpaikat täyttävistä keski-ikään ehtineistä tietotyöläisistä, mutta lainalaisuudet koskevat myös tuottavia duunareita. Emme osaa hyödyntää työvälineitämme.

Ohjelmat ovat syvältä eivätkä ne toimi. Voi, voi. Entä jos vika onkin minussa? Työnantaja on typerä, kun ei kouluta. Siis kouluta siihen, että minä älyäisin kokeilla, kysyä neuvoa ja olla utelias oppimaan. Että minä älyäisin, että tietotekniikan osaaminen on kansalaistaito. Että osaisin itse ladata älykännykkääni työtäni helpottavan sovelluksen ilman it-tuen apua.

On totta, että monet ohjelmat usein takkuavat ja niiden kanssa vääntämiseen menee turhaa aikaa. Mutta väitän, että monilla menee enemmän aikaa hukkaan oman osaamattomuuden takia.

Otetaan esimerkiksi komento alt+tab. Kuinka moni sitä käyttää? Kuinka moni edes tietää, että sen avulla Windows-käyttöjärjestelmässä pääsee nopeasti siirtymään ohjelmasta toiseen? Ei tarvitse etsiä ohjelmaa alapalkista – tai pahimmassa väärinkäyttötapauksessa – työpöydän sekamelskasta.

Tein testin. Alt+tab -komennon opettelu säästi keskimäärin 6 sekuntia aikaa yhtä ohjelman vaihtoa kohden. Jonain päivinä surffaan eri ohjelmien välillä keskimäärin 20 kertaa tunnissa – ajallinen säästö työpäivää kohti on 10 minuuttia.

Jos käyttäisin eri toimintojen näppäinkomentoja hiirellä yläpalkista näppäilyn sijaan, ajansäästö olisi isompi. Puhumattakaan, jos osaisin käyttää älykännyköiden pikapainalluksia, lajittelisin sähköpostini heti ja ymmärtäisin googlata tietoja enkä vaivaisi kysymyksilläni muita. Aina en edes huomaa, kuinka paljon vien muiden työaikaa omalla osaamattomuudellani.

Sekunneista tulee minuutteja, minuuteista kymmeniä minuutteja, kymmenistä minuuteista tunteja ja niin edelleen. Ohjelmien oikeinkäytöllä säästää päivässä helposti tunnin työajassa.

Työajan lyhennyksen voisi käyttää vaikkapa kaivattuihin yhteisiin sessioihin, joissa ideoidaan oman yrityksen tuote entistä paremmaksi, kilpailukykyisemmäksi, halutummaksi – se jos mikä pelastaa Suomen ja omat työpaikkamme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.