Amerikassa uhkailu on koulun arkea

Tasan 10 vuotta sitten vietin vuoden vaihto-oppilaana Yhdysvaltojen itärannikolla Virginiassa. Lukuvuosi amerikkalaisessa high schoolissa on palannut mieleeni nyt, kun lukuisissa suomalaiskouluissa on kärsitty uhkauksista Jokelan surmien jälkeen. Jenkeissä uhkaukset ovat arkipäivää.

Minun kouluni oli 1 500 oppilaan Nansemond River High School tavallisessa, pienehkössä Suffolkin kaupungissa. Lukemattomia kertoja vuoden aikana koulussa pärähtivät hälytykset päälle ja meidät kaikki paimennettiin pihalle odottamaan.

Syy oli aina sama. Joku oli soittanut kouluun ja sanonut, että siellä on pommi.

Pommiuhkaukset eivät olleet ainoita merkkejä rapistuneesta turvallisuudesta ja turvallisuudentunteesta. Juuri suomalaiselta yläasteelta päässeenä kerrassaan pelkäsin amerikkalaisen koulun käytävillä päivystäviä vartijoita.

Muistan vieläkin elävästi, kuinka he viikoittain juoksivat ja huusivat samalla sisäpuhelimiinsa. Koulussa tapeltiin toistuvasti, ja oli heidän tehtävänsä sännätä paikalle lopettamaan se.

Metallinpaljastimiakin oli, mutta vain yllätysiskuina silloin tällöin. Satunnaisesti myös huumekoirat tutkivat meidät tullessamme kouluun.

Koulua vartioitiin muillakin tavoin niin ulkoa kuin sisältä tarkemmin kuin Suomessa. Koulupäivän aikana rakennuksesta ei saanut poistua, ja jos halusi tunnin aikana vessaan, opettajalta oli saatava kirjallinen lupa. Se näytettiin käytävien valvojille.

Kun on elänyt Yhdysvalloissa, suomalaisten koulujen viime viikkojen uhkailut näkee laajemmassa valossa. On tyhmää, lapsellista ja rangaistavaa pelotella opettajia, lapsia ja heidän vanhempiaan turhaan. Pidemmän päälle vielä vakavampaa on se, että jos yksittäisistä tapauksista tulisikin tapa, ne veisivät meitä kohti yhteiskuntaa, jota kukaan - eivät uhkailijat itsekään - halua.

Ei ole itsestäänselvää saada Suomea pysymään maana, jossa koulussakin voidaan yhä elää ja olla ilman jatkuvaa valvontaa ja pelkoa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.