Ammattikorkeakoulujen uudistusprosessiin malttia

Ammattikorkeakoulut elävät vahvaa murros- ja kehittämisvaihetta. Ammattikorkeakoulu-uudistuksen myötä muuttuu moni asia. Ammattikorkeakoulujen rahoitus perustuu vuoden 2014 alusta lähtien yksinomaan tuloksellisuuteen. Parhaillaan on menossa toimilupien haku. Ennen joulua tiedämme, mitkä ammattikorkeakoulut saavat vakituisen toimiluvan.

Tämä kaikki kehittäminen tehdään ammattikorkeakouluissa alenevassa talouskehyksessä. Valtioneuvoston sopeutus leikkaa ammattikorkeakoulujen toimintamenoja vuoteen 2015 mennessä noin 126 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi vuosien 2013 ja 2014 indeksikorotukset on jäädytetty.

Uudessa rahoitusmallissa keskeisiä mittareita ovat suoritettujen tutkintojen määrä sekä läpäisynopeus. Noin neljäsosa rahoituksesta jaetaan vuodessa 55 opintopistettä suorittaneiden määrän mukaan. Tähän tuloskriteeriin liittyy monia ongelmia.

Töiden ja kodin arjen ohessa opiskelevalle aikuiselle 55 opintopisteen raja on erittäin vaativa. Uudistus asettaa sekä ammattikorkeakoulut että opiskelijat kovan paineen alle. Vaarana on, että ammattikorkeakoulut karsivat aikuiskoulutustarjontaa, jos se ei tuota riittävästi tulorahoitusta.

Samalla karsitaan eri elämäntilanteissa olevien mahdollisuuksia kehittää osaamistaan. Tämän vuoksi olisi hyvä seurata rauhassa tehtyjen ratkaisujen tuloksia ennen kuin tehdään uusia muutoksia rahoitusmalliin.

Humak aloittaa uuden lukukauden uudistuneena. Teemme monialaisia kampuksia vähemmillä paikkakunnilla, rakennamme isompia kokonaisuuksia ja tiivistämme yhteistyötä kumppaneidemme kanssa.

Näin olemme vastanneet vaatimukseen, että olemme jatkossakin vahva ammattikorkeakoulu. Toimimme tehokkaasti ja taloudellisesti sekä tuotamme laadukasta koulutusta ja kehitämme toimialojamme eli järjestö- ja nuorisotyötä, kulttuurituotantoa sekä tulkkausalaa.

Keski-Suomessa yhdistämme Äänekosken ja Korpilahden toimipisteet Jyväskylän kampukseksi Korpilahdelle ja tuomme opiskelijamme mukaan työelämäprojekteihin Jyväskylän keskustassa sijaitsevaan uudenlaiseen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiokeskukseen.

Humakin uuden pedagogiikan kulmakivenä on luoda opiskelijoille ja työelämälle inspiroivia kohtaamispaikkoja.

Jyväskylän TKI-keskus sijaitsee toistaiseksi Tourulassa, mutta pohdimme, sopisiko Kankaan paperitehtaan uusi monipuolinen alue uuteen toimintamalliimme. Kankaan alue voisi innostaa luovana ympäristönä täysin uudenlaisiin kohtaamisiin ja kehityshankkeisiin.

Ammattikorkeakoulujen toimiluvat uudistetaan vuoden 2014 alussa. Niissä säädetään koulutusvastuista ja muista toiminnan edellytyksistä.

Toimilupauudistus antoi meille mahdollisuuden pohtia, kehittää ja korostaa rooliamme toimialojemme osaavana kehittäjänä. Tämä tapahtuu rakenteen tiivistämisen ja uuden työelämälähtöisemmän pedagogiikan sekä lisääntyvän hanketoiminnan kautta.

Arvomme työelämätoimijoiden kumppanina kasvaa. Lisäksi sitoudumme jatkossakin kantamaan vastuun siitä, että opiskelijamme saavat hyvän ja laadukkaan työelämän arvostaman tutkinnon.

Ammattikorkeakoulun on osattava ennakoida, mihin maailma on menossa. Humakin koulutuksille on tilaus ja toiminnallamme on tärkeä yhteiskunnallisen sekä myös kansainvälinen tehtävä.

Olemme Euroopan suurin yhteisöpedagogien kouluttaja. Jyväskylässä kansainvälisyytemme näkyy tänä syksynä erityisesti, sillä täällä opiskelee peräti 29 vaihto-opiskelijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.