Ammattiopiston taidonnäyte

Paviljongissa on parhaillaan menossa vuoden todennäköisesti suurin tapahtuma: ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja 2012.

Nuoria kilpailijoita on nelisensataa eri puolilta Suomea. Heistä jokaisella on mukanaan joukko valmentajia, huoltajia ja kannustajia kuten missä tahansa Suomen mestaruuskilpailussa. Tapahtuma on täyttänyt paitsi Jyväskylän, myös lähikaupunkien hotellit ainakin Saarijärvelle saakka.

Suomen parhaiden tulevien ammattilaisten työnäytteitä kannattaa käydä ihmettelemässä ja ihastelemassa. Lajeja on yli 40 hevostenhoidosta mekatroniikkaan ja kukkien sidonnasta hiusmuotoiluun. Kato ja kokeile -pisteissä pääsee jopa itse testaamaan taitojaan vaikkapa lehden taitossa.

Tapahtumaa on rakennettu kolme vuotta. Pelkästään yhteistyösopimuksia eri yritysten kanssa on solmittu satoja. Järjestäjien kannalta mahtaa olla hieman turhauttavaa, että vuosien uurastus huipentuu vain kolmeen päivään.

Monet kilpailun tuotokset jäävät toki elämään pidempään. Esimerkiksi floristiopiskelijoiden taidonnäytteitä viedään kisojen päätyttyä vanhainkoteihin.

Verkkosivujen tuottamisen sarjasta ainakin yksi työ päätyy Keskisuomalaisen verkkolehteen. Kilpailutehtävänä oli suunnitella joulukalenteri ksml.fi-sivuille. Tuomareista yksi on Keskisuomalaisen verkkoliiketoiminnan päällikkö Kirsi Hakaniemi.

 

Sain eilen mielenkiintoisen tilaisuuden kokea Taitaja-kisan ilmapiiriä aidatun kisa-alueen sisäpuolella. Istuin pari tuntia koeasiakkaana neljän ruokalajin Fine dining -lounaalla.

Kilpailija numero kahdeksan, kohtelias ja osaava nuorukainen, pisti parastaan. Viisi tiukkailmeistä tuomaria seurasi haukankatseella; heillä ei juuri ilme värähtänyt.

Tuomareista yksi oli ammattitaidon maailmanmestari muutaman vuoden takaa, paikallisessa ravintolassa tarjoilijan työtä tekevä Mia Sironen.

Suomalainen ammattikoulutus on maailmalla korkealle arvostettua, mikä näkyy muun muassa ulkomaisten opiskelijoiden innokkuutena osallistua valmennusmielessä Taitaja-kilpailuihin. Jyväskylässä oli kilpailijoita ainakin seitsemästä eri maasta. Tulijoita olisi ollut moninkertaisesti enemmän kuin mukaan voitiin ottaa.

Ammattitaidon Suomen mestaruuksista on kilpailtu vuodesta 1988. Taitaja-kisat ovat epäilemättä yksi syy, miksi Suomeen on syntynyt todellinen ammattikoulutuksen buumi.

 

Keski-Suomen kahdeksasluokkalaiset pääsevät kaikki Taitaja-kisoja seuraamaan, mikä on erinomainen asia. Koululaisia kuljettamaan on tarvittu parisataa tilauslinja-autoa, joiden reittien suunnittelu Paviljongin alueelle ja takaisin on yksi logistiikan taidonnäyte.

Nuorille päivä Paviljongissa opastettuine Opinpolku-kierroksineen on sellainen tehopakkaus ammatinvalintaoppia, että se korvaa taatusti monet luokassa istutut tunnit.

Toisin kuin monissa aiemmissa ammattitaidon kilpailuissa, Jyväskylässä ammattien esittelijöinä toimivat nimenomaan nuoret. Niinpä esittelyt olivat kaikkea muuta kuin puisevaa kuunneltavaa ja näyttivät uppoavan hyvin nuoriin kuulijoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.