Analogista aikaa ei enää edes muista

Tänään 1.9. on historiallinen päivä. Kirjailija Edgar Rice Burroughs syntyi tänä päivänä 1875. Tänä päivänä, 1962, kymmenen tuhatta ihmistä kuoli maanjäristyksessä Iranissa. Tänään on Malesian kansallispäivä. 1.9.1897 aloitettiin Bostonissa ja koko Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa metroliikennöinti...

Jokainen media Suomessa on tänään tulvillaan tv-lähetysten siirtymistä digiaikaan. Huomion määrästä voisi päätellä, että kyse on suurestakin asiasta. Näin ei ole.

Telkkaria on katsottu ahkerasti Suomessa tähän asti ja katsotaan jatkossakin.

Digitalisointi on vain tekninen muutos. Keskivertokatsojalta siihen valmistautuminen on vienyt noin vartin hänen elämästään ja hieman euroja. Tämä huomioon ottaen grillauskin on suurempi asia tavallisen ihmisen elämässä kuin digiaikaan siirtyminen.

Neuvoni kaikille on seuraava: rentoutukaa! Mitään syytä paniikkiin ei ole. Kuukauden kuluttua ette enää edes muista analogista aikaa, ette ainakaan hyvällä. Katsottavaa on entistä enemmän. Tallentavan digiboksin hankkineet ihmettelevät, miten ovat aiemmin pärjänneet ilman sellaista. Lähes jokaisessa kodissa tv-kuvan laatu on parantunut. Tosin tämäkään ei ole suuri juttu monille.

On totta, että digiaikaan siirtymisessä tehtiin virheitä. Viranomaisemme pitivät kovaa kiirettä, koska digi-tv:stä toivottiin Nokialle suurta bisnestä. Ensimmäiset digiboksit eivät toisinaan toimineet kuten piti. Tekniikka oli silloin keskeneräistä, enää ei ole.

Ongelmia varmasti ilmenee yhä, mutta loppujen lopuksi aika harvalla. Media rakastaa näitä harvoja ja antaa heille palstatilaa ja lähetysaikaa. Kärpäsestä tehdään härkänen, koska viesti "kaikki toimii kuten pitääkin" ei ole uutinen.

Nämä päivät ovat digijäärien kulta-aikaa, heidän varttinsa kuuluisuudessa. Varmasti jostakin vielä kaivetaan esiin neropatti, jolle analogikauden päättyminen tuli täytenä yllätyksenä. "Asiasta ei tiedotettu tarpeeksi", hän toteaa pokkana tynnyristään, jossa on asunut viimeiset kolme vuotta.

Yksi porukka valittaa siirtymäajan olleen liian lyhyt, vaikka luulisi, että parissa vuodessa ehtisi yhden kauppareissun tehdä. Sitten joku ammattihösöttäjä huolestuu vanhuksista, joiden pitää oppia painamaan uuden kaukosäätimen yhtä nappia. Vetäkää henkeä, elämä jatkuu kuten ennenkin myös digiaikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.