Analyysi: Sote ratkaisee, voittaako Orpo kolmet vaalit

Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen kuvasi varsin osuvasti kokoomuksen tilaa Turun puoluekokouksessa. Hänen mukaansa mediaa seuraamalla saa kuvan, että kokoomuksessa on sote-kapina ja puheenjohtaja Petteri Orpo on suurissa vaikeuksissa.

Suominen kertoi itse näkevänsä toisenlaisen kokoomuksen: tehokkaan puolueen, jolla on hyvä arvopohja ja kenttä tukee yhtenäisesti johtonsa tekemisiä. Suominen kiteytti, että kokoomuksen koti on erinomaisen hyvässä kunnossa.

Puoluekokouksen leppoisa ja innostunut tunnelma, Orpon yksimielinen valinta ja sitä edeltäneet hehkutukset puheenjohtajan kyvyistä vahvistivat Suomisen sanomaa. Kokoomuksella menee nyt hyvin, vaikka se on tipahtanut gallupeissa kakkoseksi.

Kokoomuksessa uskotaan vakaasti, että Orpo nostaa puolueensa ykköseksi. Linjapuheessaan Orpo esiintyi jo pääministerin elkein, ja sanoi, että kokoomuksen tavoitteena on voitto kaikissa tulevissa kolmissa vaaleissa.

Kokoomus haluaa voittaa eduskuntavaalit, jotta maata voidaan uudistaa sen johdolla. Orpo vakuutti kokoomuksen tuntevan ihmisten arjen ja kosiskeli kaikkia vauvoista vaariin. Hänen sinisenä lankanaan oli optimistinen tulevaisuuskäsitys. Tavoitteena oli varmistaa, että viime vuoden lasten suosituimmista nimistä poimituille ainoille ja leoille luodaan Suomi, jossa kaikki voivat onnistua.

Hän kosiskeli keskiluokkaa puhumalla työn verotuksen keventämisestä. Keskituloinen suomalainen palkansaaja maksaa yli 2 500 euroa enemmän tuloveroa kuin kaveri Ruotsissa. Orpo haluaa uudistaa myös suomalaisen työelämän ja sosiaaliturvan.

Hän kritisoi ammattiyhdistysliikettä työelämän uudistamisen jarruttamisesta. Hän kehotti ay-liikettä esittämään jarruttamisen sijasta ratkaisuja ja kehotti ottamaan mallia Saksan ja Ruotsin sisarjärjestöistä. Orpo kosiskeli myös vihreitä.

– Suomi harmaantuu, huomasin sen itsekin tänä aamuna. Mutta viimeinen asia, mitä harmaantuva Suomi tarvitsee, on eläkepopulismi, Orpo piikitteli SDP:tä vastuuttomista lupauksista.

Sotesta odotettiin puoluekokouksen suurta draamaa, mutta draaman kaari jäi lyhyeksi. Maan ylin ”sote-häirikkö”, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tylytti perjantain Sotettaa-tilaisuudessa uudistusta, mutta hän jäi yksinäiseksi kapinalliseksi, joten puheet kaksilla rattailla ajamisesta voidaan unohtaa.

Myös kenttää kiertäneet varapuheenjohtajaehdokkaat vakuuttavat, että kentällä uudistuksen valmistelu on täydessä vauhdissa ja siellä odotetaan päätöksiä. Myös puoluekokousväki haluaa uudistuksen päätökseen.

Hämmennystä kuitenkin herättää se, että Orpo ja Vapaavuori olivat laatimassa yhdessä perjantain käsikirjoitusta, jossa sote-riita lakaistiin maton alle.

Jos sote saadaan maaliin, Orpon johtama kokoomus voi huokaista helpotuksesta ja hänen asemansa vahvistuu entisestään. Hän on tehnyt lyhyessä ajassa saman kuin Sauli Niinistö 1990-luvulla. Hän on yhdistänyt kokoomuksen eri kuppikunnat ja johtaa puoluetta suvereenisti.

Jos kokoomuksen tavoitteet soten valinnanvapaudesta ja menoleikkurista eivät toteudu, Orpo on uuden tilanteen edessä. Hänen on joka tapauksessa paikkailtava soten aiheuttamia arpia.

Kaivattua lisäväriä puoluekokous sai, kun varmana puoluevaltuuston uutena puheenjohtajana pidetty, EU-komissiossa toimiva Aura Salla sai vastaehdokkaan. Hän on ex-kansanedustaja Heikki Autto Rovaniemeltä. Kaikki eivät pidä Sallan räväkästä tyylistä, jossa presidenttikin saa osansa.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .