Anna lapselle joutilasta aikaa

V IATTOMIEN LASTEN päivänä on ilo todeta, että suomalaisilla lapsilla ja nuorilla menee pääosin oikein hyvin - vaikka uutiset usein muuta todistavat. Lapsemme ja nuoremme ovat tyytyväisiä elämäänsä. Näin ainakin tuoreen lapsiasiavaltuutetun toimiston julkaiseman raportin mukaan. Raporttiin oli koottu yli kuudensadan 9-17-vuotiaan näkemyksiä hyvinvoinnistaan ja lasten oikeuksien toteutumisesta Suomessa.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun suomalaisten lasten mielipiteitä kysyttiin erityisesti YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen määräaikaisraportointia varten. Ruotsissa ja Norjassa näin on tehty jo aiemmin.

Raportin mukaan lapsille ja nuorille ykkösasioita elämässä ovat hyvät ihmissuhteet, perhe ja kaverit. Eri elämänalueista lapset ovat tyytyväisimpiä juuri kodin hyvinvointiin ja perheen huolenpitoon.

Toimivat sosiaaliset suhteet ovat lapsille ja nuorille tärkeitä myös koulumaailmassa: mukavat opettajat, kivat kaverit ja hyvä ilmapiiri. Lapset ja nuoret osaavat arvostaa saamaansa opetusta ja ilmaista kouluruokaa. Ei siis mitään kiittämätöntä porukkaa tämä nykynuoriso.

PARANNETTAVAA TOKI löytyy. Nykypäivän kiireinen elämänrytmi riepoo jo lapsia. Erityisesti nuorimmat lapset kaipaavat enemmän aikaa perheiden yhdessäoloon. Mitään erityistä laatuaikaa ei odoteta, vaan arkista puuhailua kotosalla, ilman alituista kiireen tuntua.

Elämän ohjelmointi ja alituinen suorittaminen tunkee myös vapaa-aikaan, jopa lapsilla. Siinä missä me aikuiset harrastamme iloksemme ja saadaksemme mukavaa vastapainoa työlle, osa lapsista ja nuorista kokee harrastamisen rankkana suorittamisena, koulunkäynnin jatkeena.

Koululaisten kokemukset harrastuksista tosin vaihtelevat aika tavalla sen mukaan, missä päin maata sattuu asumaan. Maaseudulla on edelleen paljon lapsia ja nuoria, jotka kaipaavat lisää harrastusmahdollisuuksia. Kaupungeissa sen sijaan osa suorastaan uupuu yltäkylläiseen tarjontaan.

Suorituspaineita tuo sekä harrastusten paljous että kilpailuhenkisyys. Erilaiset koulukerhot saavat paljon kiitosta, koska ne tarjoavat toimintaa tekemisen ilosta.

On surullista, että erityisesti urheilussa on kovin vähän vaihtoehtoja niille nuorille, jotka eivät halua kilpailla. Eikä joukkueurheilussa jatkamista ratkaise useinkaan oma halu vaan jo varhaisiin juniorivuosiin ulottuva ankara karsinta. Jos joukkueesta tipahtaa, se merkitsee usein koko harrastuksen loppumista, vaikka nuorella olisi vielä halua harrastaa omaksi ilokseen.

Lapsen oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan on kirjattu YK:n lasten oikeuksien sopimukseen, jonka synnystä tulee ensi vuonna 20 vuotta. Voisimme tehdä nyt uuden vuoden lupauksen, että annamme lapsillemme - ja samalla itsellemme - reilusti joutilasta aikaa.

JOULU ON ohi ja lahjat jaettu. Useimmissa kodeissa joulu oli edelleen yltäkylläinen.

Ehdotin joulun alla 15-vuotiaalle pojallemme, että viettäisimme vähemmän kaupallista joulua ja karsisimme reilusti lahjojen määrää. Poika tuhahti tähän: "Hyvähän sinun on noin sanoa, kun sinulla on jo kaikkea." Siinä hän oli aivan oikeassa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.