Antenni: Tosi-televisioon vai huippuyliopistoon?

Maailmalla julkisuus on arvokasta.

Brittitutkijat hätkähdyttivät laskelmillaan, joiden mukaan Love Island -tosi-tv-ohjelmaan osallistuminen on tuottoisampaa kuin Oxfordin tai Cambridgen huippuyliopiston käyminen. Koko Love Islandin mukana pysyvät kilpailijat tienaavat Frontier Economicsin mukaan 2,55 miljoonaa euroa seuraavien viiden vuoden aikana. Oxfordista ja Cambridgesta valmistuvien on arvioitu ansaitsevan 1,8 miljoonaa koko elämässään.

Analyysin mukaan tosi-tv-kilpailijoiden rikastuminen perustuu esiintymisistä ja mainoksista, etenkin some-mainonnasta, saataviin palkkioihin.

Frontier Economics tosin varoittaa, että ”laskelmissa ei ole huomioitu itsensä nolaamisesta koituvia mainevaurioita”.

Suomessa julkisuus ei ole kovin arvokasta.

Aki Palsanmäen, Sampo Kaulasen ja Jethro Rostedtin kaltaiset hahmot ovat osanneet hyödyntää tv-näkyvyyttään taitavasti, mutta tavallisten Big Brother, Temptation Island tai Paratiisihotelli-kilpailijoiden tulot ovat verotietojen perusteella vaatimattomia. Suomi on ilmeisesti liian pieni markkina- ja kielialue, jotta Britannian kaltainen tosi-tv-rikastuminen olisi mahdollista.

Se näkyy myös kilpailijoissa. Britannian Love Islandiin haki ennätykselliset 150 000 kilpailijaa, joista tuotantoyhtiö voi valita kaikkein sanavalmiimmat komistukset ja kaunottaret.

Suomessa taas jopa ”kuumimmat sinkut” vaikuttavat usein epävarmoilta ressukoilta. Sanavalmiit kaunottaret taitavat mennä yhä yliopistoon.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .