Apulanta-yhtiö Suomen presidentin-vaaleissa

Presidentinvaalit tulivat ja menivät. Pekka Haavisto taustabändeineen onnistui vuoden 2018 presidentinvaalien esikampanjassaan. Sauli Niinistön vaalipumppu pani kuitenkin paremmaksi. Niinistön tukiryhmä tilasi äänestyspäiviksi niin kovat pakkaset, että monet cityvihreät ystäväni soittelivat, etteivät he tarkene lähteä äänestämään.

Parin miljoonan suomalaisen tavoin annoin ääneni mielikuvalle, sillä mitään asiallisia eroja ehdokkaiden välille ei kahden viikon jahkaamisesta huolimatta löytynyt. Niinistö ja Haavisto näyttäytyivät vaalien edetessä vanhana pariskuntana, joka pitkän parisuhteen uuvuttamana alkoi muistuttaa ulkonäöllisestikin toisiaan. Vaikka ehdokkaita ei erottanut toisistaan hohtimillakaan, velloivat äänestäjien tunteet kuin saippuasarjassa.

 

Kaikkiin vaaleihin kuuluu skandaali. Tällä kertaa Neuvostoliitto ei lähettänyt Suomelle noottia, eikä vaalien tuloksiakaan mulkkailtu etukäteen. Vuoden 2012 vaaliskandaali läsähti tammikuun viimeisenä päivänä. Lehdet uutisoivat Toni Wirtasen raivostuneen Sipe Santapukin ”politikoinnista” presidentinvaaleissa.

Järkytys valtasi Suomen poliittisen kentän. Ratkaisisiko Santapukkigate Suomen presidentinvaalit? Varttuneemmat politiikan analyytikot etsivät keskustelupalstoilla vimmaisina taustatietoa Santapukista: mikä se on? Vaaliveikkauksissa santapukin arveltiin olevan liiteristä löytyvä työkalu, kunnes karu totuus paljastui: Santapukki on Apulannan rumpali.

 

Apulanta on heinolalaisesta punkyhtyeestä kahdessa vuosikymmenessä muotoutunut rockyhtiö. Laulava levymoguli Toni Wirtanen politikoi yhtiön kotisivulla julkaisemalla 31. tammikuuta tuohtuneen kirjoituksen, jossa arvosteli Sipe Santapukin ratkaisua lähteä Sauli Niinistön tukijoukkoihin. Wirtasesta jokaisella on oikeus poliittiseen mielipiteeseen, mutta yrittäjää korpesi, että Apulannan nimi liitettiin Niinistön kampanjaan. Wirtanen kertoi taannoin eräässä tv-ohjelmassa (ironisesti) kannattavansa kokoomusta. Ehkä Santapukkikin olisi saanut kannattaa Niinistöä ironisesti, mutta ei oikeasti.

 

Wirtasen Niinistöstä irtisanoutumisen yläpuolella oli vaatimus: ”Apulannan uusi, korskea putiikki on avattu! Mene heti suunnittelemaan ostoksia tänne.” Kaupassa eteen avautuivat Apulanta-oheistuotteet tunikoista jääraappoihin ja iPhone-suojakuoriin. Wirtasen tuohtumus on ymmärrettävä, mutta kotisivun tahaton viesti on ratkiriemukas: Ainoa Apulannan tukema kapitalisti on Apulanta itse.

Eräs tuohtunut kansalainen soitti minulle ja kysyi, ”kuinka typeränä tavallista äänestäjää pidetään?” Hänestä presidenttiehdokkaiden julkkisten tukilistat olivat suurinta typeryyttä. ”Ei kai kukaan äänestä sen perusteella, mitä laivasta kännissä hypännyt näyttelijä, rummuttaja tai finninaamainen jääkiekkoilija kannattaa?”

Lopuksi ilmoitan kannattaneeni Apulantaa vuodesta 1995 ja äänestäväni sitä kaikissa tulevissa laulukilpailussa.

Kirjoittaja on vapaa tutkija ja Keskisuomalaisen avustaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.