Arabisyksyn tahti sekosi

Arabikevät 2011 asetti kumouksiin ajautuneet maat ikään kuin samaan historialliseen aikaan. Vanha valta oli haastettu ja poliittinen tulevaisuus auki. Nyt historian kellot näyttävät taas eri aikaa.

Muutosten vallankumoukset käynnistäneessä Tunisiassa melko kivuttomasti toteutuneesta ensi vaiheesta on edetty vaiheeseen, jossa ääri-islamistit uhmaavat nuorta demokratiaa. Kahden oppositiopoliitikon murhat sekä itsemurhapommittajien epäonnistuneet iskuyritykset ovat jännittäneet yhteiskunnallisen ilmapiirin. Itsemurhaiskujen yritykset maan turistirannoilla ovat vakava uhka maan pääelinkeinolle matkailulle.

Poliitikkojen murhista – jotka oli tehty samalla aseella – on epäilty ääri-islamistista Ansar al-Sharia -liikettä. Nyt liike on kielletty, mutta hallituksen valtapuolue, maltillista islamia edustava Ennahda on vaikeassa asemassa, sillä se kilpailee islamistien kanssa osin samoista äänestäjistä joulukuun vaaleissa.

Egyptissä historian kello on pyörähtänyt jo monta kierrosta. Syrjäytetyn Hosni Mubarakin seuraajakin, presidentti Mohamed Mursi, on jo syrjäytetty. Parhaillaan Egyptin oikeuslaitos jakaa kovia tuomioita Mursin seuraajille. Mursin osalta oikeudenkäynti jatkuu tammikuussa.

Mursin viime kesänä tapahtuneen syrjäyttämisen jälkeisissä levottomuuksissa Egyptissä on surmattu toista tuhatta ihmistä, pääosin presidentin tukijoita.

Syyriassa historian kello pysähtyi heti kun presidentti Bashar al-Assad sukuineen oli haastettu. Syyriassa on käyty totaalista sisällissotaa nyt kaksi ja puoli vuotta. Pakolaisia on miljoonia ja kuolleita pitkälti yli 115 000.

Libyassa kello kääntyi kaksi vuotta taaksepäin, kun maassa koettiin viikonvaihteessa maan rajuimmat väkivaltaisuudet sitten Muammar Gaddafin kukistamisen. Kymmeniä ihmisiä kuoli ja satoja haavoittui pääkaupungissa Tripolissa, kun kilpailevat ryhmät selvittelivät välejään järein asein.

Gaddafin hallintoa yhdessä kaataneet ryhmät eivät laske aseitaan eivätkä suostu liittymään kansalliseen armeijaan. YK on kiinnittänyt huomiota joukkioiden mielivaltaisuuksiin kuten vankien kidutuksiin laittomissa vankiloissaan.

Libyassa keskusvallan haastajat ovat eri klaaneja edustavia maakuntien miehiä. Autonomiaa Libyan eri osille vaativat armeijat ovat jo pitkään lamauttaneet muun muassa Libyan päätuotteiden öljyn ja maakaasun vientiä.

Libyan keskushallitus on niin heikko, ettei se pysty karkottamaan asemaansa uhmaavia aseellisia joukkoja edes pääkaupungista. Viime kuussa muun muassa pääministeri Ali Zeidan joutui kuudeksi tunniksi yhden ryhmän sieppaamaksi.

Arabikevään tilinpäätöksistä unohtuvat tavallisesti Jemen ja Bahrain. Jemenissä arabikevät johti lopulta presidentin vaihdokseen, mutta sekään ei vakauttanut maata, jota Yhdysvallat pitää merkittävänä kansainvälisen terrorismin pesäpaikkana.

Shiaenemmistöisessä Bahrainissa valtaa pitää edelleen kuningas Hamad ibn Isa Al Khalifa sunnimuslimisukuineen. Arabikevään demokratiamielenosoitukset nujerrettiin nopeasti Yhdysvaltain hallinnon suostumuksella ja naapurimaiden sotilaiden voimin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.