Argentiina itkee, kun vastus kovenee

Loistava joukkue, mutta surkea valmentaja pilaa menestysmahdollisuudet. Näin Argentiinasta sanottiin ennen MM-kisoja.

Suurin mestarisuosikki ja Diego Maradona on todellinen taktikkovelho. Näin Argentiinasta on sanottu sen jälkeen, kun joukkue on pelannut kaksi hyvää ottelua Etelä-Afrikan MM-kisoissa.

Mutta eipä ole sanottu sitä, että Argentiinan materiaali ei yksinkertaisesti ole mestariainesta. Se huomataan, kun vastus kovenee, vaikka toki se pitäisi huomata pelkästään nimilistoja katsomalla.

ARGENTIINAN joukkue Etelä-Afrikassa on mielenkiintoinen. Hämmentävää on, että joukkueen vaihtopenkiltäkin löytyy Sergio Agüeron ja Diego Militon kaltaisia tähtiä, jotka mahtuisivat hyökkääjiksi lähes minkä tahansa muun MM-joukkueen kokoonpanoon. Mutta. Vieläkin hämmentävämpää on, että Argentiinan ryhmässä ei ole oikeastaan yhtään huippuluokan puolustajaa.

Takalinjojen ykkösmies on Walter Samuel. Interin toppari on laadukas pelaaja, mutta virhealttiina tarvitsee vierelleen varmoja puolustajia. Ja sellaisiksi Martin Demichelisiä ja Gabriel Heinzea ei voi ilman hyvää huumorintajua kutsua. Bayern Münchenissä pelaava Demichelis näytti jo Mestareiden liigassa kävelevältä katastrofilta ja Heinzen ura on ollut laskussa jo vuosien ajan. Samuelin loukkaantumisen vuoksi Etelä-Koreaa vastaan kentälle tullut Nicolas Burdisso puolestaan on Interissäkin vain reservitoppari.

Kun maalivahti Sergio Romero on vielä melko kirjoittamaton kortti, jossain vaiheessa kisoja Argentiinan marssi pysähtyy. Olkoonkin, että puolustuslinjaa suojeleva keskikentän pohjalla pelaava Javier Mascherano on pallonriistäjänä maailman eliittiä.

MARADONAKAAN ei ole syytön siihen, että Argentiina ei Etelä-Afrikassa mestaruutta juhli. On toki hienoa, että joukkue pelaa omilla vahvuuksillaan hyökkäävästi, mutta on myös sulaa hulluutta pelata siten, että käytännössä vastustajan maalia yrittävät estää maalivahti Romeron lisäksi vain kolme topparia ja Mascherano.

Toki peli-ideaan kuuluu, että myös laitapelaajat osallistuvat puolustamiseen. Silloin kisoihin olisi pitänyt valita Javier Zanettin kaltaisia puolustussuunnan työmyyriä. Nyt laidoilla pelaavat Angel di Maria ja Jonas Gutierrez. Di Maria on erinomainen hyökkäyssuuntaan, mutta puolustus ei nuorta tähteä edes kiinnosta. Jonaksen tasosta kertoo kaiken se, että hän palloili viime kaudella Newcastlessa Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Eli niin loistavia kuin Lionel Messi, Gonzalo Higuain ja Carlos Tevez ovatkin, niin todennäköisesti Argentiina itkee kisojen finaalipäivänä sitä, että maa ei ole mukana kisojen loppuhuipentumassa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.