Armeijasta tippuminen kipeä asia

Suomalaisnuoret ovat säilyneet maanpuolustushenkisinä ja isänmaallisina. Noin 70 prosenttia nuorista pitää yleistä asevelvollisuutta tärkeänä, ja vielä useampi pitää armeijan käymistä kunnianosoituksena veteraaneja kohtaan.

Suuri perinteisten arvojen kunnioitus tulee ilmi marraskuun puolivälissä julkistetusta Nuorisobarometristä, joka tutki 15-29-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Armeijan portit eivät kuitenkaan aukea kaikille nuorille, vaikka halua olisi. Puolustusvoimat on viime vuosina tiukentanut terveystarkastuksiaan saadakseen karsittua jo ennakkoon tulevat keskeyttäjät tilastoja rumentamasta.

Yhä useampi nuorukainen joutuu jo kutsunnoista kotiin. Moni synnynäinen sairaus sulkee tien automaattisesti, vaikka nuori olisi fyysisesti hyvässä kunnossa.

VAPAUTUS voi olla määräaikainen eli E-luokkaan siirtyminen tai pysyvä. E-luokkaan siirretyt joutuvat käymään sovitun ajan sisällä uudestaan kutsunnoissa. Jos terveys on kohentunut, voi edessä olla passitus armeijaan, vaikka nuori olisi jo opinnoissa kiinni.

Nuorten miesten näkökulmasta nykyinen järjestelmä on selkeä, mutta varsin kaavamainen. Inhimillisesti katsoen syntyy monenlaisia väliinputoajia, joista osa voi joutua elämässään sivuraiteille vaikeasti ymmärrettävien kielteisten päätösten vuoksi.

Keski-Suomeenkin olisi pikaisesti saatava Puolustusvoimien tukemaa Time Out! aikalisä! Elämä raiteilleen -tukipalvelua, joka pilottina toimii monilla paikkakunnilla tehtävänään estää armeijan tiputtamia nuorukaisia syrjäytymästä.

Heikoimmassa asemassa ovat ne nuoret, jotka aloittavat armeijan, mutta joutuvat sen keskeyttämään. Usein nuori tippuu tyhjän päälle, kun opiskelupaikkaakin pääsee hakemaan pahimmillaan vasta vuoden päästä.

Julkisuudessa on väläytetty lyhyimmän asevelvollisuusajan supistamista nykyisestä puolesta vuodesta lähinnä kustannussyihin vedoten. Mahdollisuutta typistettyyn armeija-aikaan voisi perustella toisestakin näkökulmasta. Lyhyempään palvelukseen voitaisiin valita myös sellaisia nuoria, jotka nyt jätetään kokonaan armeijakokemuksen ulkopuolelle vastoin omaa tahtoaan.

KIIHKEIMMÄT tasa-arvon kannattajat ovat ajoittain vaatineet armeijaa pakolliseksi myös naisille. Nuorista suurin osa kannattaa kuitenkin yleistä asevelvollisuutta vain miehille.

Jos varusmiespalveluksen ja siviilipalveluksen suorittamiseen tulisi nykyistä enemmän vaihtoehtoja, se saattaisi ajan kuluessa lisätä nuorten naisten intoa tarttua näihin mahdollisuuksiin. Nykyisin nuoria naisia kiehtoo armeija lähinnä johtamisoppien, kansainvälisten tehtävien tai silkan erikoisuuden vuoksi.

Naisten asevelvollisuutta on perusteltu silläkin, että nykyisellään tytöt pääsevät nopeammin opintoihin. Tämä etu tasaantuu monen kohdalla elämän varrella, kun tulee lasten hankkimisen aika. Synnyttämään emme miehiä saa, vaikka kuinka tasa-arvoa vaatisimme.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.