Asiattomat anonyymit

Tämän syksyn aikana nettipalvelin Ask.fm tuntuu nousseen kovaan huutoon nuorten käytössä, ainakin kotikunnassani.

Sivustolla voi kysyä keneltä tahansa, mitä tahansa nimellisesti tai nimettömästi, mikä on yleistä muuallakin tämän päivän nettimaailmassa.

Anonyymisti kysyminen avaa monenlaisia ovia, sillä silloinhan voi kirjoittaa ihan mitä vaan ilman että kukaan saa koskaan tietää kuka kysyjä on.

Siis miksi en menisi heti haukkumaan sen rinnakkaisluokan Lissun, jota olen aina inhonnut, tai ilkeilisi sille yhdelle Kaleville jota en edes niin hyvin tunne?

Ei, en usko että Ask.fm on luotu tätä tarkoitusta varten, vaikka kovasti siltä vaikuttaakin. Kommentteja lukemalla omat ennakkoluulot voivat myös korjaantua. Haukkumisella nämä mahdollisuudet heitetään täysin hukkaan.

Silti, yhä useammin selaillessani ”askia” tai jotain muuta nettipalstaa, vastaan tulee törkeitäkin nimettömiä haukkumakommentteja. Niistä herää monia kysymyksiä.

Miksi joku haluaa haukkua netissä henkilön, jota ei edes välttämättä tunne? Siksikö, että se on netissä niin helppoa? Saadakseen mielihyvää jonkun mollaamisesta? Voidakseen tuntea itsensä paremmaksi kuin toinen?

Kun joku kirjoittaa nimettömästi ”tapa ittes” jollekin ihmiselle, toivooko anonyymi tätä todella?

Kaikki eivät väärinkäytä nimettömän kommentoimisen mahdollisuuksia, vaan on hienoa saada lukea hyviä mielipiteitä ja rakentavia palautteita.

Silti erityisesti nuorison keskuudessa asiallinen kannanotto tuntuu olevan katoavaa, ja nimettömyyttä käytetään toisen halventamiseen.

Pointtinani on siis se, että jos aiot joskus haukkua jonkun ihmisen nimettömästi netissä, mieti ensin henkilön tunteita, mutta myös itseäsi; miten alas haluan vajota?

Kirjoittaja on Karstulan Laaksolan koulun 9. luokalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.