Auton äärellä oudoissa sävelissä

Brittiläisessä Wheeler Dealer eli Kaarakaksikko-ohjelmassa harmaahapsinen mekaanikko Edd China vääntää keskittyneesti moottorin ruuvia, vaihtaa osaa toiseen ja tekee autosta kaiketi reilusti paremman menopelin. Ideana tositelevisiosarjassa on, että Chinan yhtiökumppani Mike Brewer etsii huonokuntoisia klassikkoautoja, jotka China fiksaa entistä ehommiksi. Lopuksi autot myydään sievoisella voitolla.

Usein henkseleitä paukutellaan sen kaltaisille kunnostuksille kuin tuore maalipinta, jonka saamiseksi autokorjaamoa omistamattoman tavan ihmisen pitää pulittaa pitkä penni. Ohjelma ei siis siinä mielessä ole mikään niksipankki auton halpaan kunnostukseen vaan vaativampi.

Hauskaksi tai oudoksi – kuinka vain – sarjan tekee se, että rassailukohtauksia säestää ajoittain lähinnä pornoleffan soundtracilta kuulostava jumputus. En ole mikään alan elokuvien asiantuntija, mutta mielleyhtymäni mukaan tuo pumppaava rytmi voisi kuulua johonkin 1970-luvulla kuvattuun eroottissävytteiseen rainaan.

Pikku nettihaulla sarjasta löytyy myös lukuisia kohtauksia, joissa China ja Brewer testaavat autoja ja teemaan sopien huohottavat innoissaan ratin takana. Voi toki olla, – ja niin varmasti onkin – että vika on mielikuvituksessani...

Aina musiikki ei ole edes minun mielestäni pornahtavaa. Välillä korjailua höystetään kitarariffeillä, kevyellä hissimusiikilla tai popahtavalla syntikkarockilla. En ihmettelisi, jos musiikkivalintojen takana olisi pikkuisen vanhalta rocktähdeltä näyttävä China.

Wheeler Dealerin tekijät ovat kaiketi halunneet välttää tekijänoikeusmaksut ja jallittaneet jonkun halvemmaksi käyvän muusikonretkun säveltämään ohjelman kappaleet. Sarjaa on kuvattu jo vuodesta 2003 ja kuvataan yhä, joten tuotantotiimi on säästänyt arvatenkin ison pennin.

Mielestäni on ihailtavaa, ettei kaikkialla soi aina samat hitit, eikä autoa korjata aina Born to be Wild -tyyppisen musiikin tahdissa. Ja sitä paitsi. Sanotaanhan autoja yhdenlaisiksi elimen jatkeiksi, joten ehkä pornahtava jumputus on ihan looginen musiikkivalinta Wheeler Dealeriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.