Auts, silmiin sattuu

Olen ajatellut nostaa kaikki säästöni ja ostaa koko rahalla elektroniikkaliikkeestä laadukkaita 4K-näyttöjä. Sitten pistän näytöt varastoon ja odotan ajan kulumista.

Kyseessä on puhtaasti taloudellinen sijoitus, ei muuta. Seuraan melko paljon science fictionia niin tv-sarjoina kuin elokuvinakin. Katsomani perusteella olen saanut selville, että tulevaisuuden näytöt ovat kuvanlaadultaan surkeita. Tässä suhteessa kehitys on ottamassa takapakkia.

Yleisintä on, että näytöt ovat osittain läpinäkyviä, mikä on äärimmäisen epäergonomista ja epäkäytännöllistä. Muutenkin näytöt huojuvat ja särisevät. Pikselien määrässä ollaan palaamassa 1980-luvulle. Värit ovat surkeita ja epäselviä.

Viimeksi olen tähän törmännyt Netflix-sarjassa Expanse ja HBO:n Westworldissa. Laatusarjoja kumpikin. Tekniseltä laadultaan surkeita ja epäkäytännöllisiä näyttöjä käytetään myös avaruusseikkailussa Star Trek Beyond. Ihmisiä siis pystytään siirtämään paikasta toiseen silmänräpäyksessä, mutta teknisten laitteiden näytöt ovat vuonna 2263 kaukana siitä, mitä ne ovat vuonna 2016.

Eikä ”ilmassa leijuvissa” 3D-kuvissakaan kehumista ole. Tuntuvat enemmän kivoilta leluilta kuin käyttökelpoisilta teknisiltä keksinnöiltä.

Luulisi, että surkeat näytöt käyvät silmienkin päälle. Silti tulevaisuuden ihmisillä tuntuu olevan vähemmän silmälaseja kuin nykyään. Ehkä silmäleikkaukset ovat tuolloin yhtä suuri juttu kuin ruokakaupassa käynti meille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.