Auttaminen solmii siteitä

Televisiomainoksen joulupukki ilmoittaa ”ettei hän hoida köyhiä maita” ja saa monet takajaloilleen. Minutkin.

Myös kehitysmaita kiertävä suomalainen joulupukki paheksui Unicefin mainosta (Ilta-Sanomat 8.12.).

Silti mainos on ihan totta. Joulupukin tuomat paketit ovat ylellisyyttä, kun monilta puuttuu välttämätönkin. Ulkomailla, mutta myös Suomessa.

Joulun alla ihmisten hätä koskettaa erityisesti. Ajattelen lapsia, joille joulu ei tule. En voi olla liikuttumatta, kun monien muiden lailla käärin pieniä leluja lahjakeräyksen tuntemattomille lapsille.

Toisaalta tuskailemme, mitä antaa lahjaksi sellaisille, joilla on jo kaikkea. Joulun muotiturhakkeet täyttävät kirpputoripöytiä jo maaliskuussa. Turhan ostaminen tuntuu – turhalta. On ristiriitainen olo.

Onneksi antamisen ilon voi tavoittaa ilman tavaraa. Lahja on lämmin ajatus. Se on joulun henki, joka piiloutuu kummallisiin paketteihin.

Lapsen lahja voi olla lupaus yhteisestä luontoretkestä tai uimahallilippu. Moni aikuinen toivoo omaa aikaa.

Jyväskylän ja Muuramen yhteiskampanja kannustaa ihmisiä toivomaan aineettomia joululahjoja. Unelmien aineeton joululahja -kilpailu on osa Sotkutonta päivää! -kampanjaa. Lahjaideoita kootaan perjantaihin saakka internetissä ja Kävelykadun tapahtumassa.

Kävelykadulla voi tänään ja huomenna tunnelmoida ekologista joulunviettoa tapahtumassa, jonka järjestävät Jämsän ammattiopiston luonto- ja ympäristöalan opiskelijat, Jyväskylän kaupunki ja Japa ry.

Ekologisten ja eettisten lahjojen suosio on jatkuvassa kasvussa. Aineeton lahja voi olla palvelulahjakortti. Tai television joulupukin mainostama rokote.

Kävin nelivuotiaan kanssa keskustelun auttamisesta. Hänen maailmassaan joulupukki on kaikkivoipa. Joulupukki muistaa ensimmäiseksi niitä, joita muut eivät muista. Voisiko se olla totta?

Eettisellä lahjalla on monta nimeä ja lahjojen taustalla toimii monta järjestöä. Lahjaksi voi ostaa vettä, kotieläimiä, terveydenhoitoa tai koulutusta. Kansainvälisen joulupukin reessä ne ovat niitä kaikkein suurimpia paketteja, vaikka suomalainen lahjansaaja saakin vain kortin.

Eräästä eettisten lahjojen kaupasta voi ostaa elämän. Se maksaa 20 euroa ja vähentää äiti- ja lapsikuolleisuutta.

Toisesta kaupasta 23 eurolla voi ostaa aterian koko kylälle. Kolmannesta saa 45 eurolla kunnollisen talvivaatepaketin pakolaisleirillä palelevalle syyrialaislapselle.

Pienet teot muuttavat maailmaa konkreettisesti. Joulupukki voi viedä perille reen, jonka me olemme yhdessä täyttäneet.

Suomessa Mannerheimin lastensuojeluliitto, monet muut järjestöt sekä seurakunnat välittävät lahjoja vähävaraisille perheille. Tänä vuonna paketteja on kertynyt paljon.

Sanotaan, että taloudellisesti vaikeina aikoina ihmiset auttavat toisiaan enemmän kuin muulloin. Monet antavat vähästäänkin.

Konkreettinen apu on äärimmäisen arvokasta. Pienilläkin teoilla, ottamalla vastuuta myös tuntemattomista, rakennamme parempaa ja tasapuolisempaa yhteiskuntaa.

Lahjan saajan ja antajan välisellä näkymätön side on voimakas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.