BB vei rintapalat, tänään imeskellään Finlandian luita

Tänään jaetaan vuoden merkittävin suomalainen kaunokirjallisuuspalkinto, Finlandia. Viime sunnuntaina jaettiin 50 000 euroa vuoden puhutuimman tv-ohjelman, Big Brotherin, voittajalle Anniina "Ansku" Mustajärvelle.

Sen kunniaksi ja koska tässä ajassa kaiken arvo lasketaan rahassa, voi tv-voiton ja kirjallisuuspalkintojen arvostuksia vertailla. Näin:

Big Brotherin pääpotti on liki kymmenen kertaa niin suuri kuin Eino Leinon palkinto (5 400 euroa), joka myönnetään "erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä julkaisutoiminnasta".

Se on viisi kertaa Runeberg-palkinnon (10 000 euroa) suuruinen. Kansallisrunoilijan päivänä myönnettävä tunnustus "on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa".

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura myöntää Aleksis Kiven palkinnon (14 700 euroa) "ansioituneelle suomalaiselle kirjailijalle". Vaikka palkinto jaetaan vain noin joka kolmas vuosi, on sen suuruus alle kolmasosa BB-potista.

Finlandia-palkinnot (30 000 euroa) yltävät vähän yli puoleen siitä, mitä kolmen kuukauden tv-täysihoidosta maksetaan. Ja vaikka pohjoiskarjalaistunut Esko-Pekka Tiitinen voittaisi Finlandia Juniorin lisäksi tämän vuoden Savonia-palkinnon (10 000 euroa) "merkittävästä savolaisesta kaunokirjallisesta teoksesta", jäisi hän vielä kymppitonnin päähän Anskusta.

Jopa viiden maan yhteinen Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto "kirjallisesti ja taiteellisesti korkeatasoiselle" teokselle häviää BB:lle pyllynmitan, euroissa 47 900-50 000, vaikka tunnustuksen "tarkoituksena on lisätä kiinnostusta naapurimaiden kirjallisuutta ja kieltä sekä Pohjoismaiden kulttuurillista yhteenkuuluvuutta kohtaan".

Kirjailijoiden vaikerrus arvostuksen puutteesta on siis ihan perusteltua. Jari Tervo -parka. Ikuisen Finlandia-epäonnistujan olisi korkea aika hakea ensi vuoden Big Brother -rypistykseen.

Toisaalta viime lauantain lottomiljonäärit tienasivat kertarivillä kumpikin 2,35 miljoonaa euroa, 65 kertaa Anskua enemmän. Olikohan Tervolla rivi vetämässä?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen kulttuuritoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.