Barack Obama, haluttu vieras

TV5:lla nähtiin äskettäin ohjelma, jossa Barack Obama seikkaili Bear Gryllsin vieraana Alaskan erämaassa. Joku saattaa kysyä, eikö Yhdysvaltain presidentillä ole tarpeeksi oikeita töitä? Varsinkin kun mies ei tarvitse julkisuutta edes tullakseen valituksi uudelleen.

Totta on, että Obaman ei ollut pakko tv-sarjaan osallistua, mutta hommassa oli pointtinsa. Ohjelma konkretisoi ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Siellä missä ennen oli lunta ja jäätä, on nykyään maa paljaana.

Vaikka Yhdysvaltain presidentti on lähes myyttinen hahmo, hän on silti oikeasti olemassa. Mediaa ja julkisuutta ei voi jättää huomiotta. Toisin oli ennen.

Franklin D. Roosevelt sairastui 39-vuotiaana polioon. Tämä pakotti miehen pyörätuoliin, mikä haluttiin kansalta salata. Se ei ollut edes vaikeaa. Riitti että Roosevelt esiintyi julkisuudessa ja valokuvissa istualtaan. Vasta vuonna 1944, kun Roosevelt oli valittu presidentiksi neljättä kertaa, ilmestyi valokuvia, joissa hän oli pyörätuolissa.

Barack Obama on käyttänyt julkisuutta hyväkseen taitavasti. Tietty, suorastaan runsas määrä julkisia esiintymisiä kuuluu työnkuvaan. Mutta sen lisäksi on mahdollista tehdä valintoja. Obama on esimerkiksi vieraillut suunnilleen jokaisen tunnetun amerikkalaisen keskusteluohjelman vetäjän vieraana.

Tämä koskee myös viihteellisempiä myöhäisillan ohjelmia. Letterman, Leno, Kimmel, O’Brien, Fallon, Stewart ja Colbert ovat saaneet osansa Obama-karismaa.

Obaman on täytynyt huomioida myös internet. Oli riski mennä puhumaan terveydenhuoltouudistuksesta Between Two Ferns -nettiohjelmaan. Sen isäntä Zach Galifianakis tekee tunnetusti pilaa vieraastaan. Obama hoiti homman kotiin.

Parisen kuukautta sitten Jerry Seinfeld jututti Obamaa nettisarjassaan Comedians in Cars Getting Coffee. Nyt ei puhuttu politiikkaa. Luopuva USA:n presidentti voi jo tehdä asioita ”ihan vaan huvin vuoksi”. Hieman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.