Bio tunkee bensaan ja kaikkeen

Tämä kesä ajetaan vanhoilla bensaveroilla, mutta ensi vuoden alussa polttoaineiden verotus menee uusiksi. Valtiovarainministeriö linjasi jo viime vuonna, että polttoaineveroissa siirrytään ilmastopohjaisuuteen. Eniten hiilidioksidipäästöjä aiheuttavat polttoaineet saavat kovimmat verot.

Bensapumpuille tulee pian uusi 90 prosenttia bensaa ja 10 prosenttia etanolia sisältävä "biobensa" eli E10. Tulevaisuudessa bio-osuus bensassa nousee edelleen. Seuraavaksi tulee 15 prosenttia etanolia sisältävä E15. Ja sitten ilmeisesti biopohjainen E85, jossa ei ole perinteistä bensaa kuin 15 prosenttia.

Myös biodieseleitä tulee myyntiin.

Tuleva polttoainevero rankaisee öljypohjaisia polttoaineita kuten dieseliä ja bensaa. Mitä enemmän niihin saa sotkettua bioaineita, sitä matalampi vero on.

Vähäkulutuksiset ekomoottorit tulevat yleistymään. Myös hybridimoottorien ja sähkömoottorien aika on lähellä. Ne hyötyvät uudesta veromallista.

Vähäkulutuksisuus on oiva trendi autoilussa. Se yhdistettynä auton kunnollisiin turvallisuusominaisuuksiin on kannatettavaa. Mitä vähemmän onnettomuuksia ja päästöjä autoilu aiheuttaa, sitä elinvoimaisempana henkilöautoilu säilyy.

YLEN TULOS oli viime vuodelta ensimmäistä kertaa vuosiin voitollinen, kertoo yhtiö. Mutta todellisuus on toisenlainen. Ylen tulos saatiin plussalle säätämällä eläkemaksuja väliaikaisesti pienemmiksi.

Tälläinen puliveivaus ei ole hyväksyttävää julkisen palvelun yhtiöltä.

Ikävät uutiset Ylen ympärillä eivät tahdo loppua. Olisi jo korkea aika normalisoida Ylen toiminta.

Lauri Kivisellä on iso homma laittaa kulut kuriin ja asetella yhtiön toiminta oikeisiin uomiinsa. Tähän saakka Yle on rönsynnyt uusiin toimintoihin helposti, kun se on lopulta aina uskonut siihen, että poliitikot nostavat sen rahoitusta tv-lupaa korottamalla tai muuten taaten rahoituksen avokätiseksi. Tai antavat sen tehdä holtittomasti tappiota.

Yle ei voi olla etuoikeutettu, kun yhteiskunnassa säästetään terveydenhoidosta, kouluista ja kaikesta.

HELSINGIN UUDEN piispan Irja Askolan nimitys oli uutinen. Nyt piispanakin on nainen. Tasa-arvo on edennyt kiitettävästi. Yhteiskunnassa ei ole enää kenraalikuntaa lukuunottamatta korkeita tehtäviä, joissa naisia ei olisi ollut. Yhden tasa-arvotaistelun aikakausi on päättynyt.

Askolan valinta oli kiintoisampi aivan muusta syystä kuin sukupuolen takia. Askola kuuluu kirkon liberaalisiipeen. Hän voitti piispanvaalin parillakymmenellä äänellä konservatiivisemman vastaehdokkaansa.

Arkkipiispaksi noussut Kari Mäkinen voitti pari kuukautta sitten niukasti äänestyksessä konservatiivisiiven Miikka Ruokasen.

Myös voimakkaat sosiaali- ja köyhyyskorostukset voivat jakaa.

Kirkon institutionaalinen rooli on hiljalleen purkautumassa. Arkipäiväistäminen voi kuitenkin mennä liian pitkälle. Menettääkö kirkko asemaansa kunnioitettuna organisaationa?

pekka.mervola@keskisuomalainen.fi

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.