Brasilialaissarjat kertovat elämän värikkyydestä

Pääsiäisloma on takana. Tuli syötyä hyvin, levättyä, juteltua uusien ja vanhempien kavereiden kanssa sekä katseltua televisiota.

Brasiliassa erityisen suuressa tv-suosiossa ovat ns. novelat. Ne ovat juonellisia jatkokertomuksia perheistä. Sekoitus jännitystä, dramatiikkaa, romantiikkaa, huumoria ja historiallisia tapahtumia. Vähän niinkuin Kotikatu, Kauniit ja rohkeat ja Emmerdale samassa paketissa.

Usein ne sisältävät myös taistelukohtauksia ja tunnelmallisia musiikkituokioita, kuten Miami Vicessa tai Bollywood-elokuvissa.

Novelat kertovat viihteellisesti paitsi Brasilian omasta historiasta, myös muista kulttuureista. Viime aikoina miljoonia katselijoita ovat keränneet jännitystarina kiinalaisin maustein. Myös brasilialais-intialainen tarina viihdyttää kansaa. Kiehtovaa on, että sarjaa kuvattiin myös Intiassa ja se sai palstatilaa intialaisissa lehdissäkin.

VIIME AIKOINA olen tutustunut maanläheisempään perhesarjaan. Siinä kolme riolaista sisarusta seikkailevat ruudussa.

Juonesta: Parikymppinen pikkusisko tapaa nuoren miehen viereisestä Minas Geraisin osavaltiosta, joka on kuuluisa viljavasta maastaan ja lukuisista vesiputouksistaan. Parilla on kiihkeä suhde ja nainen tulee raskaaksi. Mies on kuitenkin jo naimisissa ja palaa tämän luo, tarjoten kuitenkin rahaa aborttia varten. Nuori nainen haluaa pitää lapsen ja sukunsa tuella synnyttääkin terveen tyttövauvan.

Kuukausi sitten näytettiin jakso, jossa nuori nainen päätti mennä tapaamaan anoppiaan tutustuakseen sulhasensa sukuun, vaikka sulho olikin hänet hyljännyt. Noh, anoppi ihastui miniään, otti hänet taloonsa asumaan ja tarjosi töitä oppisopimuksella kauneussalongistaan.

Lapsen isäkin lämpeni taas, mutta nuori nainen ei enää tätä ottanut takaisin. Sen sijaan hän ystävystyi perheen nuoremman pojan kanssa, joka puolestaan osoitti suhtautuvansa kiihkeästi ainoastaan jalkapalloon: hän pelaa pyhäsunnuntaisin kahdeksalta aamulla ja katselee tiiviisti lajia televisiosta.

Matkan varrella käy ilmi, että lapsen isällä on vähintään kolme muutakin lasta ja ainakin kahden naisen kanssa. Ilmeisesti vastaavanlaista taipumusta suvussa on esiintynyt aiemminkin...

VIIME JAKSOSSA sarjassa koitti pääsiäinen. Nuoren äidin isosisko ja pikkuveli Riosta tulivat tervehtimään, lellimään tyttövauvaa ja tutustumaan uusiin "sukulaisiin".

Lisäväriä antoi "gringo", perheen isosiskon suomalainen ystävä, joka ihmetteli brasilialaista meininkiä sekä kertoi tarinoita pohjoisesta maasta ja sen kauniista katajaisesta kansasta.

Hetkonen!... Suomalainen?

Niin. Joskus todellisuus ja kuvitelmat sekoittuvat ihanasti. Joskus elävä elämä on värikkäämpää kuin tekemällä tehdyt tarinat.

Kirjoittaja on Brasiliassa asuva Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.