Cainin peli ei ole vielä pelattu

Herman Cain on taistellut viime viikkoina tiukasti republikaanien ykkösehdokkaan paikasta Mitt Romneyn kanssa. Aivan viimeisin, sunnuntaina julkistettu Reuters-Iposin kysely osoitti, että Cain on kärsinyt seksikohuista ja häntä piti "otollisena" (favorable) presidenttiehdokkaana enää 57 prosenttia republikaaneista, kun viikkoa aiemmin lukema oli ollut 66. Romneyn vastaava lukema oli sunnuntaina 63 prosenttia ja Teksasin kuvernöörin Rick Perryn 47.

Prosenttiluvuilla ei kuitenkaan kannata hirveästi elämöidä, sillä vaaleihin on aikaa vielä vuosi ja republikaanien ehdokaskin ratkeaa vasta kymmenen kuukauden päästä Floridan puoluekonventissa.

Muistellaanpa esimerkiksi sitä, miten asiat menivät tasan neljä vuotta sitten. Marraskuussa 2007 republikaanien presidenttigalluppien ylivoimaista kärkisijaa piti New Yorkin ex-pormestari Rudy Giuliani. Kakkosena oli tennesseeläinen senaattori ja tv-tähti Fred Thompson - mies josta ei ole sittemmin paljoa kuulunut.

REPUBLIKAANIEN lopullinen presidenttiehdokas John McCain saavutti Giuliainin kannatuksen vasta vuodenvaihteessa 2007-2008. Sittenkään peli ei ollut vielä ratkennut, sillä uskonnollisen oikeiston Mika Huckabee ohitti McCainin tammikuussa 2008 kolmen gallupin ajaksi.

Kuvio alkoi selkiintyä vasta sitten, kun Giulianin kannattajat alkoivat siirtyä joukolla McCainin taakse, jotta Huckabee saatiin kaadettua. Huckabeella ei uskottu olevan mahdollisuuksia itse vaaleissa, koska hän muistutti liiaksi epäsuosittua George W. Bushia.

McCain taas edusti republikaanipuolueen vasenta laitaa, ja hänen uskottiin keräävän siksi myös demokraattien ääniä. Toisin kuitenkin kävi. Barack Obama löi McCainin tyrmäysluvuin.

Nyt osa näkee Mitt Romneyn samalla tavalla potentiaalisena demokraattiäänestäjien houkuttelijana, mutta toimiikohan taktiikka tälläkään kertaa. Varsinkin kun Obaman talouspolitiikka on näissä vaaleissa se asia, johon moni äänestäjä hakee mahdollisimman selvää muutosta.

Herman Cainin peli ei siis ole välttämättä pelattu, vaikka hänen kannatuskäyränsä lähtikin nousuun liian aikaisin ja vaikka seksikohut lyövät nyt lujaa. Kannattaa muistaa, että Cainin ja Romneyn takana tulevat republikaaniehdokkaat edustavat pääasiassa teekutsulaisia. Heidän ääniperintönsä ei ole menossa Romneylle.Kirjoittaja on maakuntalehtien yhteisen ulkomaantoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.