Case Kovanen. Case closed.

Tommi Kovanen HIFK:iin. Tavallaan yllättävää, tavallaan ei.

Yllättävää sikäli, että uusi seura on SM-liigasta ja vieläpä HIFK. Tuo ärjyjen stadin kovanaamojen paheellinen jengi, jonka pukukopissa landespedejen pitkät kalsarit leikellään palasiksi ja nauretaan päälle. Nyt tuohon koppiin saapuu mikkihiirimaineesta kärsivän maalaisseuran mikkihiirimaineesta kärsivä ex-kapteeni.

Kovanen on mies, jonka johtajaominaisuudet kumpuavat humaanista keskustelukyvystä. Olihan pelaajien arvostama symppis toiminut JYP:ssä tietynlaisena muiden terapeuttinakin. HIFK:ssa johtajuus on kuitenkin yleensä kulminoitunut pikemminkin katkenneiden etuhampaiden takaa virnistävään hymyyn, joka kielii "lyö vaan minua, niin lyön kovempaa takaisin" -sanomaa.

KalPa, Kärpät, Jokerit - tällaisia jengejä olisin itse pudotellut ensimmäisenä, jos joku olisi kysynyt minulta mihin liigaseuraan Kovanen on siirtynyt. Vaan, että HIFK. No, ainakin seura pitää kiinni sloganistaan "aina sattuu ja tapahtuu".

Mutta seuraa lukuunottamatta siirrossa ei ole mitään yllättävää.

Kovanen opiskelee oikeustieteellisessä, joten tyhjän päälle hän ei ole tippumassa kiekkouransa jälkeenkään. Silti Kovanen tiesi jatkuvasti menettävänsä - mitä todennäköisimmin - elämänsä suurituloisimpia kuukausia ollessaan työtön huippukiekkoilija. Pelaamaan piti siis päästä, ja mahdollisimman nopeasti.

Kauden tavoitteeksi asetettu Paulo Coelhon tuotantokin oli varmasti jo luettuna. Sen verran ytimekästä ja helppolukuista Coelhon teksti on.Ennakkotapausta ei saatu, vai saatiinko sittenkin?


Paljon oli puhetta SM-liigaseurojen yhteisestä herrasmiessopimuksesta, jonka mukaan Kovaselle ei tarjottaisi pelipaikkaa muista liigaseuroista. No, herrasmiehet Pentti Matikainen ja Jukka Seppänen pääsivät varmasti rahalla omaan sopimukseensa uusista pelisäännöistä.

Kunnon ennakkotapausta tilanteesta ei saatu, vaikka kaikenlaisia uhkailuja eri oikeusasteista oli ilmassa riidan aikana. Tässäkään ei toki ole mitään yllättävää, sillä kukapa pitkistä oikeusprosesseista olisi hyötynyt. Ja syvällä sisimmässään riidan osapuolet kyllä ymmärsivät koko ajan toisiaan. Ei kai sopua muuten näin nopeasti olisi löytynyt. Nyt taas jauhetaan tuttuja korulauseita, kuinka kaikki on osapuolten välillä hyvin ja koko kohu oli vaan median paisuttelua.

Olisi hauska tietää, miten "case" olisi edennyt, jos kyseessä olisi ollut jonkun pääkaupunkiseuran tai muun mediaseksikkäämmän jengin kapteeni. Silloin oltaisiin voitu nähdä todellista median paisuttelua.

Vaan jonkinlainen ennakkotapaus oli tämäkin. Kovanen otti ja lähti, oli aikansa pelaamatta ja löysi uuden seuran. Vaikka unelma Sveitsistä ei toteutunutkaan, pääsi puolustaja jossain määrin tavoitteeseensa: pois pahaa oloa tuovasta JYP:stä. Uuteen seuraan, jossa näköjään peli taas maistuu. Epäselvissä olosuhteissa irtisanotusta JYP-sopimuksesta päästiin lopulta eroon. Pelaaja sai tahtonsa läpi.

Eli aika paljon on muuttunut siitä, kun Manchester Unitedin hyökkääjä Bobby Charlton kommentoi 1960-luvulla ammattipelaajien oikeusturvaa näin.

- Me olemme käytännössä omistajien vankeja.

Kyse on tyypillisestä yhteiskuntaevoluutiosta. Työvoima tulee tietoiseksi oikeuksistaan, järjestäytyy, alkaa puolustaa oikeuksiaan ja vaatia lisää etuja. Lopulta koko ammattiurheilun työsopimusjärjestelmä tullee sulautumaan muun yhteiskunnan sopimusnormeihin - paitsi ehkä palkkojen suuruudessa.

Eli, ellei Tommi Kovanen olisi toiminut näin, niin ajan myötä joku muu olisi.Käytettiinkö Hannusta pelinappulana?


Isketään vielä loppuun pari pointtia, jotta "Case Kovanen" saadaan omalta osaltani suljettua.

1. Kovanen tuo vielä rahaa JYP:n kassaan. Sillä vaikka JYP menettäisi mahdollisuutensa säälipleijareihin hyvissä ajoin, täyttyy Hippos varmasti ääriään myöten torstaina 22.2., kun HIFK vierailee Jyväskylässä. Lasketaan vaikka 700 ylimääräistä myytyä lippua, joista JYP:lle kilahtaa melkein kymppitonni. Onneksi Kovanen ei siirtynyt esimerkiksi Pelicansiin, joka ei enää runkosarjassa Hippoksella vieraile.

2. Koko draamassa isoa roolia näytellyt Kovasen agentti Mika Koivunen sattuu olemaan myös sen pelaajan agentti, jota JYP yrittää kiihkeimmin sitouttaa jatkosopimukseen: Tommi Hannuksen. Ettei vaan "Boriksen" jatkopestiä olisi käytetty yhtenä pelimerkkinä Kovasriidan sovittelussa.

3. Tapaus tahrasi myös JYP:n kilpeä. Matti Alatalo tuskaili liigan alkuinfossa sitä, että JYP:n rinki joudutaan kasaamaan täysin sen ehdoilla, keitä pelaajia Jyväskylään satutaan saamaan. Kun rahalla ei voida röyhiä, niin seuran maine on kaikki kaikessa. Ja mainetta tuskin parantaa täydellinen neuvottelukyvyttömyys pahaa oloa potevan ja muualle haikailevan pelaajan kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.