D Team on menestystarina ja kylmä suihku

Mestis-syksy on paketissa. Jyväskylän ylpeys D Team aloitti joululomansa toiselta sijalta, kahden pisteen päässä sarjan kärjestä.

Se on aikamoinen saavutus, kun muistetaan tietyt tosiasiat.

D-Kiekon hankkimalla Mestis-paikalla pelaava D Team on sarjanousija. Joukkueen runko muodostuu tällä tasolla kokemattomista kiekkoilijoista: D-Kiekon Mestikseen nostaneista pelaajista ja JYP:n viime kauden A-junioreista. Ja lisäksi mukana pyörii vaihteleva joukko pelaajia JYP:n laajasta ringistä.

Ei kuulosta sellaiselta joukkueelta, jolla menestytään sarjassa. Ei siis ihme, että ennen kauden alkua valtakunnan kiekkomediat veikkasivat D Teamia lähinnä sijoille 10-11.

Ja kuitenkin joukkue on nyt toisena. Sensaatiomaista? Kyllä. Käsittämätöntä? Ei, menestymiselle on mahdollista nimetä selkeät syyt.

KUNNIAA ANSAITSEE valmennus. Diskoksen ja D-Kiekon mukana pitkän päivä- ja jopa yötyön alasarjoissa tehnyt Jukka Ahvenjärvi on osoittanut kasvaneensa huippuluokan valmentajaksi myös Mestis-tasolla. D-Kiekon keväinen sarjanousu oli näyttö siitä, kuinka valtavasti nuoria pelaajia on mahdollista yhden kauden aikana kehittää. Ja nyt sama tahti näyttää jatkuvan sarjatasoa korkeammallakin.

Kunniaa ansaitsee myös JYP-yhteistyö. Liigaseuran ja Mestis-seuran välisten farmisopimusten historia tuntee lukuisia epäonnistumisia, mutta nyt pahaa sanottavaa on D Teamin näkökulmasta vaikea keksiä. Joukkue on saanut JYP:stä tarpeeksi pelaajia, ja heidän asenteensa on ollut hyvä. Ja lisäksi D Teamin omat sopimuspelaajat ovat onnistuessaan saaneet näyttöpaikan liigasta.

Tietenkin kunniaa ansaitsevat myös itse pelaajat. Suuri vaihtuvuus ei näytä sotkeneen yhteispeliä tai joukkuehenkeä. Ja loppusyksyn voittoputkesta osattiin ammentaa itseluottamusta sortumatta kuitenkaan ylimielisyyteen.

On jännittävä nähdä, mitä tapahtuu tammikuun lopussa, kun mahdollisuus pelaajasiirtoihin päättyy. Keitä D Teamiin jää ja kuinka sitten käy? Muutamat viime aikojen ottelut ovat osoittaneet, ettei joukkue missään nimessä ole JYP-apujen varassa, mutta loppusyksyn pistetahti voi tuskin ilman liigapelaajia jatkua.

TOISTAISEKSI JYP:N ja D Teamin välinen yhteistyö on ollut urheilullinen menestys molempien osapuolten, pelaajien ja koko jyväskyläläisen jääkiekon kannalta. On puhuttu jo kateudesta, jota kuvio muilla liigapaikkakunnilla herättää.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt Mestiksen näkökulma. Liigaa avoimeksi vaatineille ja Mestiksen kärkiseurojen kilpailukykyä korostaneille kiekkoihmisille D Teamin menestyksen täytyy olla hyinen suihku. Ankaran lobbauksen jälkeen Mestiksen voittaja on tällä kaudella lopultakin saanut mahdollisuuden nousta SM-liigaan, ja sitten sarjan kärkisijoilla keikkuukin yhden liigaseuran osittain omistama farmijoukkue.

Siinä on koetuksella moni avoimen liigan puolesta esitetty argumentti ja monen noususta haaveilevan seuran uskottavuus.

Mutta onneksi kyse on jääkiekosta. Siinä tilanteeseen voi ihan itse vaikuttaa. Pelaamalla paremmin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimituksen toimitussihteeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.