DeLorean pettää aina

Minkä merkkiseen urheiluautoon Doc rakensi aikakoneensa Paluu tulevaisuuteen -elokuvissa? Tämä ei ole kompakysymys: DeLoreaniin. Jopa ihmiset, jotka eivät autoista välitä, yleensä tietävät tämän.

Paluu tulevaisuuteen teki DeLoreanista ikimuistoisen ajoneuvon. Tyylikkäät ja seksikkäät muodot, kori ruostumatonta terästä ja lokinsiipiovet – niitä on vaikea unohtaa.

Tosin ne olisi unohdettu, mikäli Doc olisi rakentanut autonsa vaikka Ferrariin. DeLorean oli nimittäin huono auto ja taloudellinen floppi.

DeLoreania valmistettiin Pohjois-Irlannissa vuosina 1981–1983 noin 8500 kappaletta. Autoista on jäljellä noin 6000. De Lorean Motor Company meni konkurssiin vuonna 1982. DeLorean DMC-12 jäi firman ainoaksi automalliksi.

Jos DeLorean oli jostakin kuuluisa ennen Paluu tulevaisuuteen -sarjaa, niin epäluotettavuudestaan. Nettisarjassa Comedians in Cars Getting Coffee Jerry Seinfeld oli valinnut koomikko ja näyttelijä Patton Oswaltin autoksi juuri DeLoreanin. Se sopi hyvin ylpeästi nörtille Oswaltille.

Kun DeLorean sitten hajosi kesken reissun eikä enää liikkunut, paikalle tuotiin toinen DeLorean. Automies Seinfeld totesi tyynenä, että mikäli lähtee autoreissuun DeLoreanilla, mukaan on hyvä ottaa vara-DeLorean.

Paluu tulevaisuuteen teki epäonnistuneesta autoprojektista ikonisen urheiluauton. Homer Simpson on todennut, että jokainen epäonnistuminen saa alkunsa yrittämisestä. DeLorean epäonnistui mutta upeasti, itsestään riippumattomista syistä.