Den glider in

Ankkalampeen on uinut iso kala. Pörssilistattu Aktia Pankki tiedotti, että yhtiön omistuksesta 6,01 prosentin nurkka on päätynyt Kari Stadighin ja Björn Wahlroosin luotsaamalle Sammolle. Tuoreen osakekaupan jälkeen Sammon hallussa on yli neljä miljoonaa Aktia-osaketta. Yleisen elämänkokemuksen mukaan Sampo ei tule tekemään osakkeillaan hyvää, vaan rahaa.

Pörssissä Aktia lukeutuu vähävaihtoisena maan hiljaisiin. Yhtiön osakkeita vaihdetaan vain 25 000 kappaletta päivässä. Siksi on todennäköistä, että Sampo irtautuu omistuksestaan järjestelemällä tavoilleen uskollisesti koko puodin uuteen asentoon omistajia vaurastuttavalla tavalla. Sammolla ei olisi Aktiassa nykyistä yli 35 miljoonan euron sijoitusta ilman visiota seuraavasta siirrosta. Pian ihmeteltäneen Antero Mertarantaa mukaillen: ”taivas varjele mikä sieltä tuli”.

Myös muualla toistaiseksi Suomeen jääneen suurpääoman linnakkeessa käy kuhina. Stockmann vaihtaa toimitusjohtajaansa vuodenvaihteessa. Yhtiötä maaliskuusta 2001 lähtien johtaneen Hannu Penttilän aikakaudella osakekurssi pysytteli muuttumattomana. Samalla ajanjaksolla Helsingin pörssin cap-indeksi kohosi 60 prosenttia.

Stockmannin osinko on romahtanut yli 70 prosenttia huippuvuodesta 2007. Siksi muutoksen tuulet otettiin markkinoilla vastaan euforisesti: osake nousi Penttilän eroilmoituspäivänä 12 prosenttia. Se vastaa yhtiön markkina-arvoon lähes 100 miljoonan euron päivänousua. Jos omistajat todella ajattelevat näin, on perusteltua kysyä, kenen lähtö oli vapaaehtoisin: Kevan Ailuksen, Korkeasaaren Salon vai Stockmannin Penttilän?

Vuoden alussa pörssilistautunut Valmet kävi kilauttamassa New Yorkin pörssin avauskelloa. Yhtiölle on ryöpsähtänyt viime aikoina tilauksia kuin nakkikioskille valomerkin aikaan. Valmet kertoi osavuosikatsauksessaan saaneensa tammi-maaliskuussa uusia tilauksia yli 1,1 miljardin euron arvosta. Kuluvan toisen neljänneksen aikana yhtiö on julkistanut lisätilauksia jo yli 0,5 miljardin euron edestä. Valmet kahmii projekteja nyt sellaista vauhtia, että yhtiön viestintä joutui viime viikolla lähettämään päivän aikana useampia eri tiedotteita uusista ti-lauksista.

Valmetin osakekannalla on hintaa alle 1,2 miljardia euroa. Yksistään alkuvuoden tilausmäärä ylittää summan heittämällä. Jos tilauksissa on kannattavuutta, lienee aiheellista kysyä, milloin herää Valmetin osakekurssi? Tammikuun listautumisessa osakkeella oli hintaa hieman alle 7 euroa. Nykyhinta alkaa yhä seiskalla. Käsillä voi olla loppuvuoden mieleenpainuvin pörssiraketti.

Yleinen markkinatunnelma on rauhoittunut. Moskovan pörssi on palautunut Krimin kriisiä edeltäneelle tasolle, noustuaan jopa 20 prosenttia kahdessa kuukaudessa. Myös rupla on vahvistunut euroon nähden jo 10 prosenttia maaliskuusta. Helpotus johtuu pelonsekaisiin odotuksiin nähden suutareiksi jääneistä EU:n ja Yhdysvaltain talouspakotteista. Muutamia matkustuskieltoja toki määrättiin, mutta lisäpakotteet ovat merkinneet lähinnä Krimin edustavan näköisen syyttäjän lisäämistä mustalle listalle.

Kirjoittaja on Nordnetin osake-strategi ja sijoituskirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.