EKP joutuu avaamaan säkin

Me eurolaiset taidamme olla liemessä. Ei näy kasvua eikä synny säästöjä. Poliittinen koneisto on liian hidas ja kankea markkinavoimien edessä. Niskalenkki jäi ottamatta. Ainoa toivo on, että Euroopan keskuspankki tulee apuun. Muutaman kymmenen miljardin euron tukiostot vuoroin Kreikan tai Italian valtionlainoihin eivät riitä. Tarvitaan iso säkki, mihin voidaan latjata reilun tuhannen miljardin euron edestä Välimeren auringonpaahteessa pilaantunutta valtionlainaa.

EKP:n virallisena tehtävänä on pitää inflaatio kurissa. Jos se ostaa suuria määriä velkakirjoja, rahan määrä lisääntyy. Sen pelätään ennen pitkää johtavan inflaatioon eli hintatason nousuun. Mutta jos nyt Eurooppa suistuu pahaan taantumaan, saattaa se tuoda deflaation, mikä on vielä pahempaa myrkkyä taloudelle. Tällöin ei kannata investoida eikä kotia sisustaa, vaan hankkeiden kanssa kannattaa viivytellä hintojen laskiessa.

EKP on toistaiseksi ollut hiljaa, koska erityisesti pohjoiset euromaat eivät halua pelastaa etelän ketkuloita ilman uskottavia talousuudistuksia. Moraalikato on ilmeinen, jos velallisten löysäily pannaan yhteiseen piikkiin. Vastuulliset vaativat vastuuttomia vastuuseen.

KEMIRA TUPSAUTTI tulosvaroituksen. Viipyilevät pakkaset ovat aiheuttaneet sen, että lentokentillä ei ole jäänestoaineita tarvittu. Fortumin osakekurssi on ollut laskussa muun osakemarkkinan mukana. Se on yleensä aina kiivennyt talvipakkasten myötä, kun kovemmilla kierroksilla käyvät sähkömyllyt jauhavat rahaa. Vaatekauppa kaipaisi pakkasia, sillä nyt talvipalttoot ja lumikengät jäävät hankkimatta ja joulunjälkeiset alennusmyynnit ovat päivä päivältä lähempänä.

Nokian Renkaiden onneksi Suomessa ja Ruotsissa on talvirengaspakko. Vaikka kuinka olisivat taipaleet sulana, pitää alla kohta kaikilla olla nastaa tai runsaskuvioista kitkaa. Venäjällä ei talvirengaspakkoa ole, mutta eiköhän laajasta maasta jo jostakin kolkalta lunta löydy.

LUNTA TARVITTAISIIN myös Amerin suksien alle, muuten Lapin rinnelomat muuttuvat kokonaan monotansseiksi. Amerin kovien tuotteiden myynti junnaa aika tavalla paikoillaan. Kasvua ei synny tennismailoista eikä näillä helteillä suksistakaan. Roger Talermon kipparoidessa yhtiötä ei rättikauppaa arvostettu. Nyt Heikki Takalan toimitusjohtajakaudella urheiluvaatteet ja - kengät saavat paljon huomiota, sillä niiden myynti kasvaa kannattavasti.

Huhtamäki on toinen melkoisen muutoksen kokenut yhtiö. Johdon vaihtuminen on yhteistä Amerin kanssa. Jukka Moisio on karsinut tappiollisia yksiköitä ja keskittynyt kannattavuuden kohentamiseen. Huhtamäellä on mahdollisuus pärjätä hyvin lähivuosina. Se on immuuni kärkkäimmille suhdannevaihteluille, sillä myynnistä valtaosa tulee ruokapakkauksista. Niitä tarvitaan taantumassakin. Itse asiassa taantumaolot ovat jopa hyväksi, sillä raaka-ainekustannukset laskevat. Lisäksi iso osa Huhtamäen myynnistä tulee kasvavilta markkinoilta.

Kirjoittaja on sijoittamisen ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.