EU ei saa olla isäntä, vaan renki, jos sitäkään

Esko Ahon (kesk) hallitus runnoi Suomen Euroopan unionin jäseneksi huonoin ehdoin vuoden 1995 alusta. Maanviljelijöille luvattiin kansallinen tukipaketti. Sillä piti pehmentää unionin raa’an maatalouspolitiikan vaikutuksia. Jo liittymisvuonna uusi Paavo Lipposen hallitus SDP:n ja kokoomuksen johdolla ensi töikseen purki tukipaketin. Viljelijät kokivat raskaan pettymyksen.

Seuraava isku tuli vuonna 2004, kun unioni sai 10 uutta jäsenmaata. Pääosa oli kommunismin runtelemia itäisen Keski-Euroopan maita, mm. Baltian maat ja Puola. Suomi menetti tukia, kun nuo saivat suuret maatalous- ja koheesiotuet. Pitkä kasvukausi ja hyvä maaperä loivat niissä pohjan kasvavalle maataloustuotannolle.

Noin 10 vuotta sitten EU leikkasi maatalouden tuotantotukia ja siirsi varoja maaseudun kehittämiseen. Viljelijät joutuivat maksajiksi. Maaseudun kehittämistä on alusta alkaen rasittanut kasvava byrokratia. Viljelijöille se on uuvuttava taakka.

Vuonna 2015 EU poisti maitokiintiöjärjestelmän. Se oli isku Suomen maitotiloille. Kun Venäjä-pakotteet luotiin samoihin aikoihin, maatalouden kannattavuus ajautui kriisirajalle. Maitotilojen määrä on ollut nopeassa laskussa ja väheneminen jatkuu. Monilla tiloilla on suuri velkataakka.

EU-komissio julkisti 1.6.2018 maatalousesityksensä rahoituskaudelle 2021–27. Esitys on hyisen kylmä Suomelle. Maataloustuet laskisivat kahdeksan prosenttia. EU esittää lisäksi uusia ympäristövaatimuksia viljelijöille. Tällaista iskua maataloutemme ei kestä. Kun edes järjestelmän yksinkertaistaminen ei sisälly esitykseen, ongelmat syvenevät.

Komission esitys on neuvotteluavaus. Lopputulos tuskin on juurikaan parempi. EU on kriisissä ja riidoissa. Brexit iskee rahoitukseen. Suomelle ylimitoitettujen ilmastopolitiikkavaatimusten ja maahanmuuton kustannusten nousupaineet ovat mittavat. Yhteistä puolustusta suunnitellaan. USA:n tuontitullit ja jopa kauppasota uhkaavat talouskehitystä. Massiivista byrokratiaansa unioni ei kykene purkamaan.

Suomen seuraava hallitus saa syliinsä EU:n rahoitusneuvottelut. Se on raskas vastuu. Vaalikaudella 2019–2023 ratkaistaan, onko Suomessa omaa maataloustuotantoa ja sen myötä elintarviketeollisuutta työpaikkoineen. Kysymys on myös omavaraisuudesta, maaseudun elinkelpoisuudesta ja viljelijäin tulevaisuudesta.

On ymmärrettävää, että nuoret eivät ole innokkaita jatkamaan maataloutta. Velkataakka, vaativa työ ja hämärä tulevaisuus palvelujen etääntyessä eivät houkuttele.

EU on Suomelle ja sen maaseudulle kohtalokas. Ero unionista on pitkä ja vaikea. EU:n hajoaminen on todennäköisempää. Tulevalla rahoituskaudella Suomen vuosittainen nettomaksuosuus kasvaa satoja miljoonia euroja. Yhä suurempi osa rahoistamme menee muihin maihin ja jää byrokratian rattaisiin.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) vaati taannoin eduskunnassa maatalous- ja koheesiomiljardien EU-kierrättämisen lopettamista. Perussuomalaiset ovat samaa mieltä. Juha Sipilän hallitus ei viisaalle ajatukselle ole lämmennyt.

Meidän on ajettava rohkeasti etujamme. On taisteltava, jotta maamme, maaseutumme ja elintarviketaloutemme menestyy. Se on keskeinen osa turvallisuuspolitiikkaa ja elinehto.

EU rasittaa päätösvaltaamme monilta muiltakin osin. Se näyttää päättävän lopulta ongelmallisesta sote-uudistuksestakin. Pankkiunioni uhkaa tuoda meille yhteisvastuun holtittomasti velkaantuneista Välimeren maista ja vieraista pankeista. Se antaa rajojensa vuotaa. EU tukee miljardeilla Turkin yksinvaltaista hallitusta. EU sanelee lähes kaikesta ja usein etujemme vastaisesti.

Kritiikki Euroopan unionin liittovaltiokehitystä ja vallan keskitystä vastaan näkyy jäsenmaiden vaalituloksissa ja pian Suomessakin. EU ei saa olla meille isäntä, vaan renki, jos sitäkään.

Suomi on hieno ja arvokas maa. Meidän on palautettava itsenäisyytemme ja huolehdittava koko kansastamme. Tähän velvoittaa veteraanien ja edellisten sukupolvien arvokas perintö.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Keski-Suomesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .