EU, sinulle on pian postia

Vaikea siitä on kiemurrella enää irtikään: Britannian konservatiivien johtaja, nykyinen ja tuleva pääministeri David Cameron joutuu lunastamaan lupauksensa kansanäänestyksestä haluavatko britit jatkossa kuulua EU:hun. Lupauksen mukaan äänestys pidetään viimeistään vuonna 2017.

Konservatiivit voittivat yllättävän selkeästi Britannian torstaiset parlamenttivaalit. Kannatuskyselyt olivat mitanneet kahdelle pääpuolueelle, konservatiiveille ja työväenpuolueelle, tasaväkistä kamppailua. Toisin kävi, sillä työväenpuolue kärsi murskatappion.

Yhdessä asiassa kannatuskyselyiden ennustus osui silti kohdalleen: Skotlannin kansallispuolue SNP kasvatti paikkalukuaan peräti 50:llä. Nyt puolueella on 56 paikkaa Skotlannin 59 paikasta Britannian parlamentissa. Työväenpuolueelta kahmitut paikat kääntävät poliittiset voimasuhteet uuteen asentoon Skotlannissa, joka tähän saakka on ollut työväenpuolueen hallinnassa. SNP menestys tuo Skotlannille painoarvoa Britannian parlamentissa, vaikka 56 tuolia on vain pieni osa 650 edustajanpaikasta.

Euroopan unioni saa takuuvarmasti pian postia David Cameronilta. Hän aloittaa tutun väännön Britannian etujen lisäämiseksi. Niitä maa on jo toki jo saanutkin, mutta kansanäänestyksen kynnyksellä Cameron mielellään esittelisi briteille pitkän listan uusista eduista. Se voisi kääntää kansanäänestyksen tuloksen varmemmin EU:ssa pysymisen kannalle. Tätä Cameron itse toivoo.

Muiden jäsenmaiden mitta alkaa kuitenkin olla jo täynnä helpotusten myöntämisessä Britannialle. Tilanne on vaikea, sillä EU todella toivoo Britannian pysyvän jäsenmaana. Kansanäänestyksen alla kevennysten tielle lähteminen merkitsisi Pandoran lippaan avaamista: myös muissa jäsenmaissa voisi käynnistyä samanlainen liikehdintä.

Jos Britannia äänestäisi EU:sta irtaantumisen puolesta, kääntyisi koko Eurooppa enemmän sisäänpäin – ehkä olisi syytä puhua eurooppalaisesta impivaaralaisuudesta.

Britannia on – hyvässä ja pahassa – ollut tärkeä linkki Euroopan ulkopuolisiin maihin. Britannialla on tunnetusti läheiset suhteet Yhdysvaltoihin. Entisenä siirtomaaisäntänä sillä on vahvat siteet Afrikkaan ja Australiaan.

Britannian mahdollinen irtaantuminen EU:sta veisi mukanaan nämä tärkeät kytkökset. Kansainvälisyyttä ja avoimuutta korostavalle Euroopalle se merkitsisi käännettä kohti nurkkakuntaisuutta. Arviot Euroopasta maailman suurimpana ulkomuseona eivät ainakaan lientyisi.

Brittien EU-vastaisuus on tosin viime aikoina osoittanut hienoisia lientymisen merkkejä. Sikäläinen Elinkeinoelämän keskusjärjestö eli Confederation of British Industry CBI on voimakkaasti lobannut EU:ssa säilymisen puolesta. Samoilla linjoilla on ”brittien SAK” eli The Trades Union Congress (TUC).

Mutta keskusjärjestöjen lobbausta kansa tuskin jaksaa kuunnella. Sen sijaan vahvemmin EU-myönteinen viesti menisi perille, jos kansainväliset yritykset aloittaisivat kampanjan EU:ssa pysymisen eduista – ja irtaantumisen uhkakuvista. Sitä viestiä tavallinen britti-Smith ehkä jo kuuntelisikin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.