EU taka-alalla Itä-Euroopassa

Euroopan unionin uusissa itäisissä jäsenmaissa mennään EU-parlamentin vaaleihin sekavin tuntein. Talouskriisistä on tullut keskeinen osa arkitodellisuutta kahdeksassa unioniin keväällä 2004 liittyneessä Itä-Euroopan maassa.

Liittymishuuman laskelmat elintasokuilujen kuromisesta umpeen suhteessa unionin köyhimpiin vanhoihin jäsenmaihin ovat yritysten ja työpaikkojen kadotessa vaihtuneet pohdiskeluiksi siitä, millaisilla pelinsäännöillä monikansalliset yritykset alueen maissa toimivat.

Ennakkokäsitykset EU:sta pohjattomana rahakirstuna ovat osoittautuneet epärealistisiksi. Työntekijät kokevat, että heitä jymäytettiin lupauksilla työvoiman vapaasta liikkuvuudesta unionissa, työttömät ja eläkeläiset yllättyivät elinkustannusten noususta.

UNKARI joutui EU-maista ensimmäisenä turvautumaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apuun. Talouskriisi pakotti sosialisteja edustavan pääministeri Ferenc Gyurcsányn eroamaan. Tshekissä sosiaalidemokraatit kaatoivat Mirek Topolanekin oikeistohallituksen kesken EU:n puheenjohtajakauden. Latviassa ja Liettuassa talouskriisi johti väkivaltaisiin mellakoihin.

IMF ennustaa Latvian talouden pienenevän tänä vuonna 12 prosenttia. Slovakiassa työttömyys on nyt 10 prosenttia, Tshekissä 12 prosenttia.

Alueen vahvimpana taloutena pitkään pidetyssä Unkarissa siirtyminen euroon jo tänä vuonna jäi haaveeksi. Työttömiä on nyt lähes 10 prosenttia - nousua vuodessa lähes kaksi prosenttia.

ITÄISEN Euroopan vaalimielialoja on kuvattu pikemminkin EU-passiivisiksi kuin EU-vastaisiksi - eivätkä taantumat EU-jäsenyyden syytä olekaan. EU on paljolti tiedon puutteen vuoksi jäänyt monille etäiseksi byrokratiaksi, ja EU-kritiikin sijasta kansalaisten tyytymättömyys on monissa maissa kanavoitunut oman hallituksen politiikan arvosteluun, mikä on tuonut vaalitaisteluihin kansallisen leiman.

Syyllisiä on helpompi etsiä läheltä kuin kaukaa. Korostunut kansallismielisyys voi tukea äärioikeistoa, jonka ennustetaan etenevän ainakin Unkarissa, Romaniassa ja Slovakiassa. Esimerkiksi Slovakiassa tulilinjalla ovat olleet niin omat unkarilais-, juutalais- kuin romanivähemmistötkin.

Kansalliset tunteet on otettu käyttöön myös suuressa EU-maassa Puolassa, jossa vaalikampanjan näkyvänä teemana ovat olleet suhteet Saksaan Laki ja oikeus -puolueen johtajan Jaroslaw Kaczynskin syytettyä Saksan kristillisdemokraatteja Puolan ja Saksan nykyisten rajojen kyseenalaistamisesta.

EU-APATIA ei Itä-Euroopassa taitu ennen talouden kohentumista koko unionissa, ja sitä eräät poliittiset johtajat myös hyödyntävät poliittisesti. EU:ta merkittävästi uudistava Lissabonin sopimus on jumiutunut Irlantiin, jossa on määrä järjestää sopimuksesta uusi kansanäänestys lokakuussa.

Tshekissä presidentti Vaclav Klaus ja Puolassa presidentti Lech Kaczynski ovat ilmoittaneet, etteivät he allekirjoita maittensa parlamenteissa jo hyväksyttyä sopimusta ennen Irlannin äänestyksen tulosta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.