Edessä suuri turnaus

Politiikka, siinä se vasta onkin harvinaisen tylsä laji. Mikä onkaan puuduttavampaa kuin seurata värittömiä lausuntoja ilmeettömien ja eleettömien poliitikkojen suusta. Samat aiheet tuntuvat pyörivän vuodesta toiseen, eikä mitään ole vieläkään tapahtunut? Meno tuntuu olevan sen verran hidastempoista, etten ihmettele, ettei meidän nuorten mielenkiinto ole politiikan suunnalla.

Tänä vuonna meitä kuitenkin odottaa taas eduskuntavaalit. Tätä lajia joutuu kevään aikana siis seuraamaan, vaikkei yhtään kiinnostaisikaan. Muun muassa Kauppakatu täyttyy kahvia tarjoilevista poliitikoista, ja tuskinpa pystyt välttämään tätä ilmiötä, vaikka keskustan aluetta kiertäisitkin. Se hyppää kyllä silmille niin telkkarin kuin internetinkin kautta.

Mutta onko tämä laji edes niin tylsä? Aikoinaan koin itseni aivan ulkopuoliseksi monista kahvipöytäkeskusteluista, sillä minua ei jääkiekko kiinnostanut juuri olleenkaan. Ja joka kevät se kuitenkin iskee keskusteluihin MM-kisojen takia. Kaksi joukkuetta ravaa kenttää edestakaisin, usein vaihtaen suuntaa keskiviivan kohdalla ja taas mennään. Mutta kas kummaa, kun tätä lajia oli muutama vuosi tullut sivusilmällä seurattua, keväiset maaottelut alkoivat yllättäen kiinnostaa. Ymmärryksen lisääntyessä lajista pystyi huomaamaan eri ulottuvuuksia, ja ottelut olivatkin paljon mielenkiintoisempia kuin aikanaan oletin.

Tämä sama ilmiö toistuu helposti myös politiikassa. Päältä päin katsottuna tuo laji tuntuu olevan kuivimmista kuivin. Sitä sen ei tarvitse olla. Kun politiikan pelaajat ja joukkueet alkavat selventyä, myös itse lajin seuraaminen muuttuu mielenkiintoiseksi. Etenkin, jos satut löytämään samalla tavalla ajattelevan joukkueen tai kiehtovan henkilön. Taustalla alkaakin näkyä mielenkiintoisia kamppailuja, mielipiteitä ja värikkäitä persoonia. Itsekin pääsin alkuvuodesta seuraamaan vaalipaneelia koulutuspolitiikasta, ja on se myönnettävä, se oli ihan viihdyttävää.

Mikä parasta, tätä lajia on yllättävän helppo seurata etenkin vaalien alla. Eri joukkueet haluavat juuri sinun huomiosi ja sinun äänesi. Ahkerimmat pelaajat ovatkin jo ilmestyneet muun muassa Facebookiin, josta heitä on kätevä seurata. Tämän kanavan kautta pelaajiin saa myös henkilökohtaisen vivahteen ja on myös mahdollista päästä seuraamaan jännittäviä väittelyitä, kun kovimmat fanit ja muut kansalaiset pistävät ehdokkaan koetukselle nasevilla kysymyksillä.

Osallistuminen tähän lajiin on yllättävän helppoa: vähintä mitä tarvitsee tehdä on käydä äänestämässä. Pääsylippuja ei tarvita, henkkarit riittää. Muu osallistuminen onkin vapaaehtoista. Mutta tässä lajissa on se hyvä puoli, että toisin kuin jääkiekossa, meillä kaikilla on vielä teoreettinen mahdollisuus päästä pelaamaan kansallisella tasolla.

Ja kuten suuret tapahtumat World Cupista olympialaisiin tämäkin turnaus tulee vain joka neljäs vuosi. Joten eiköhän nautita siitä.

Kirjoittaja on Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn edustajiston puheenjohtaja ja toisen vuoden International Business -opiskelija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.